Donderdag 01/10/2020

LezersbriefRolland Westreich

Vlaanderen, waar is uw fatsoen?

Laatste voorbereidingen aan de carnavalswagens in de carnavalshallen van Aalst. Beeld Wouter Van Vooren

Rolland Westreich is een Vlaams-joodse Franstalige schrijver uit Brussel.

Eerst en vooral, de juiste woorden. De Joodse figuren op de praalwagens van carnaval Aalst zijn geen karikaturen. Het zijn stereotypen: vervormde weergaven gebaseerd op vooroordelen. De associatie van haakneuzen en hopen geld met Joden is een van die bevooroordeelde voorstellingen van Joden. Karikaturen zijn ten top gedreven reële kenmerken die als pars pro toto worden gebruikt. Waarvan hier geen sprake.

Carnaval Aalst teert op Joodse stereotypen. Wie geschiedenis kent, weet dat dit antisemitisme uit het handboek is. In de eenentwintigste eeuw verdwaalde beelden afkomstig uit Hitler-Duitsland. Maar in Vlaanderen blijkt het allemaal te moeten kunnen. Dit gaat mijn verstand te boven. Massale ophef, jazeker, over Zwarte Piet, handlanger van Sinterklaas, en absoluut terecht. Stereotypering op huidskleur kan anno 2020 gewoon niet meer. Maar als het over Joden gaat, geen punt. Jazeker, professoren manen de pers aan geen aandacht te besteden aan de Joodse stereotypen van carnaval Aalst. Jazeker, volgens Bart Somers mag je met de Holocaust niet lachen... Maar verbieden? O neen, enkel een hartelijk woordje met de verantwoordelijken...

Waar is in godsnaam het fatsoen? Want daar gaat het fundamenteel om, eenvoudig, menselijk fatsoen. Datzelfde fatsoen dat de zusters van Londerzeel ertoe bracht tijdens WO II mijn twee nichtjes te redden van de uitroeiingskampen, op risico van hun eigen leven. Datzelfde fatsoen dat nog tientallen andere Vlamingen ertoe aanzette tientallen Joodse kinderen te redden. Of nu, hulp te verlenen aan vluchtelingen. Zonder het aan de grote klok te hangen. Omdat ze niet anders konden of kunnen dan mens te zijn.

Antisemitisme is niet zomaar een al dan niet onschuldig grapje, het heeft geleid tot een van de grootste misdaden tegen de menselijkheid aller tijden. Antisemitisme is strafbaar, zoals racisme: het zijn geen opinies, maar vormen van haatmisdaden. Organisatoren van antisemitisme, daar doe je geen praatje mee om ze tot inzicht te brengen: die ontsla je, en je daagt ze voor de rechtbank. Rechtvaardig maar streng is niet van pas op hulpeloze vluchtelingen, die hebben recht op fatsoen. Rechtvaardig maar streng, zo behandel je auteurs van mensonterende praktijken. Fatsoen. In mijn gedacht was fatsoen altijd Vlaanderens 'middle name'. Maar misschien is dat ook maar een - zij het ietwat naïeve - stereotype

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234