Donderdag 23/03/2023

NieuwsWoonmarkt

Vlaanderen voert strijd tegen fraude op sociale huurmarkt op, maar oppositie heeft vragen bij juridisch kader

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA): 'Het mag geen heksenjacht worden.' Beeld BELGA
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA): 'Het mag geen heksenjacht worden.'Beeld BELGA

Een sociale woning huren én eigendom bezitten in het buitenland, dat kan niet. De Vlaamse regering wil met eigendomonderzoek in het buitenland fraudeurs op de sociale huurmarkt opsporen, al roept het onderzoek via privédetectives vragen op. “Juridisch rammelt het langs alle kanten.”

Jorn Lelong

25 gezinnen in Lier worden uit hun sociale woning gezet, nadat onderzoek van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting had aangetoond dat ze grond, appartementen of huizen bezitten in het buitenland. Dat is volgens de Vlaamse wetgeving strikt verboden. Wie een sociale woning huurt, mag geen vastgoed bezitten. Niet in ons land, niet in het buitenland.

Naast Lier liepen er al gelijkaardige onderzoeken in Antwerpen en Hamme. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zet nu het licht op groen voor buitenlands eigendomonderzoek in héél Vlaanderen, goed voor een jaarlijkse investering van 5 miljoen euro. Want terwijl gegevens over binnenlands eigendom via het kadaster makkelijk opgevraagd kunnen worden, is dit voor buitenlands eigendom een pak lastiger. “Zo’n onderzoek vereist kennis van de praktijken en de regelgeving van al die verschillende landen. Daarom doen we een beroep op vijf privébureaus in België en Nederland die gespecialiseerd zijn in dit soort onderzoeken”, zegt Diependaele.

‘Eigendomsakte nodig’

Dat privédetectives ingeschakeld moeten worden om in buitenlandse kadasters te speuren, roept vragen op bij de oppositie. “Wij zijn zeker voorstander van fraude aan te pakken, maar het moet wel op een juridisch sluitende manier gebeuren. Door te werken met privédetectives ontbreekt dat juridisch kader", zegt Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen).

Groen-parlementslid An Moerenhout: 'Wij zijn zeker er voorstander van fraude aan te pakken, maar het moet wel op een juridisch sluitende manier gebeuren.' Beeld BELGA
Groen-parlementslid An Moerenhout: 'Wij zijn zeker er voorstander van fraude aan te pakken, maar het moet wel op een juridisch sluitende manier gebeuren.'Beeld BELGA

Ook advocaat Ali Acer, die namens enkele huurders uitzettingen in Hamme al contesteerde, heeft zware bedenkingen bij de uitvoering. “Juridisch rammelt het langs alle kanten. Normaal dient men in rechtszaken een eigendomsakte als bewijs van bezit van een eigendom. Maar in de rechtszaken die ik bijwoonde, konden die Nederlandse onderzoeksbureaus geen akte voorleggen. Enkel een dossier dat ondertekend werd met de initialen van een anonieme advocaat. Bovendien konden ze niet aangeven hoe die documenten zijn aangeleverd, of welke kosten daarvoor werden gemaakt. Dit spoort dus op geen enkele manier met de Belgische wetgeving.”

Volgens minister Diependaele gaan de onderzoeksbureaus wel degelijk op zoek naar eigendomsaktes. “De dossiers moeten volledig zijn. Dat de huisvestingsmaatschappijen in Antwerpen en Damme tot dusver bij alle dossiers gelijk hebben gekregen in de rechtbank, toont aan dat de onderzoeken juridisch standhouden.”

Wachtlijsten

De oppositie waarschuwt tegelijk voor de proportionaliteit van het onderzoek. Niet iedereen heeft meerdere appartementen of woningen in het buitenland op zijn naam staan. Zo kwam Acer in contact met een man die in Marokko een oude kleiwoning heeft geërfd die nog geen 10.000 euro waard is. “Of wat met mensen die met tien andere familieleden familieleden een stukje grond erfden?", vraagt Moerenhout zich af.

“We maken wel degelijk onderscheid, het mag geen heksenjacht worden”, zegt Diependaele. “In Lier werden bijvoorbeeld vijf mensen met ‘beperkt vermogen' vastgesteld, bijvoorbeeld een huis of appartement dat ze samen met anderen hebben geërfd. Zij krijgen een jaar om dat vastgoed te verkopen."

Diependaele maakt zich sterk dat het eigendomsonderzoek voor meer rechtvaardigheid op de sociale huurmarkt zal leiden. “Enerzijds komt er een woning vrij voor een andere sociale huurder die er wél recht op heeft, en anderzijds moet de fraudeur zijn onrechtmatig genoten sociale huurkorting terugbetalen aan de sociale verhuurder. Dat geld kunnen de huisvestingsmaatschappijen herinvesteren in nieuwe woningen en renovaties.”

Toch zullen die inspanningen lang niet volstaan om de wachtlijsten voor sociale woningen te verkleinen. “Het gaat om een paar honderden fraudeurs, terwijl er 150.000 mensen op de wachtlijsten voor sociale woningen staan”, zegt Moerenhout. “Als we geen sociale woningen bijbouwen, blijven we met die problematiek zitten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234