Maandag 22/07/2019

Klimaat

Vlaanderen pompt 12 miljoen in lokale klimaatprojecten

Bezoekers genieten van de zon in de Kalmthoutse heide, waar straks een kleischerm wordt gebouwd. Beeld Eric de Mildt

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) trekt 12 miljoen euro uit voor de winnaars van een klimaatwedstrijd. Zij gaan het veen in de Kalmthoutse heide herstellen, bossen planten en strijden tegen voedselverspilling.

In 2018 lanceerde Vlaanderen een oproep aan scholen, verenigingen en gemeenten om zelf de handen uit de mouwen te steken voor het klimaat. Wie een idee had, kon dat indienen via een website. Er kwamen 180 voorstellen binnen, waarna een jury de 80 besten selecteerde.

De winnaars, die verdeeld zijn over de provincies, krijgen nu een bedrag van 10.000 tot 250.000 euro. In totaal gaat het om 12 miljoen euro, dat uit het Vlaams klimaatfonds wordt gehaald. De deelnemers krijgen de helft vooraf gestort. De andere helft krijgen ze nadat ze hun doel hebben behaald. Hun deadline: 2024.

Een Limburgse vzw lanceert de ‘fietsbieb’, waar gezinnen voor 20 euro per jaar voor alle gezinsleden een tweedehandsfiets kunnen ontlenen. Een stevige besparing op het gezinsbudget, want kinderen ontgroeien hun fiets snel. Andere gemeenten, zoals Kasterlee en Zemst, proberen hun eigen werknemers op de (lease)fiets te krijgen.

Kleischerm

In de Kalmthoutse heide ligt een groot stuk veen te verdorren, waarbij veel CO2 vrijkomt. De oorzaak is een gracht die belangrijk is voor de omliggende landbouw. Die kan niet worden gedempt, maar er wordt wel een kleischerm gebouwd dat het water tegenhoudt. Als de nieuwe methode werkt, en de veengroei komt weer op gang, kan ze ook elders worden toegepast.

In Kortessem, bij Hasselt, gaan ze voor een warmtenet. Publieke gebouwen worden er verbonden met een stookplaats die op lokale biomassa zal draaien. Het goedje komt van iets verderop, in Houthalen-Helchteren, waar onlangs een regionale ‘biomassahub’ werd opgericht. Later worden ook nieuwe serviceflats op het net aangesloten.

Voorts zijn er verenigingen die bossen planten, warmte uit afvalwater recupereren en distributieplatformen uitbouwen voor voedseloverschotten. Zo zullen de zogenaamde ‘Foodsavers’ in de Zuiderkempen overschotten van supermarkten en landbouwbedrijven verdelen over sociale kruideniers, sociale restaurants en voedselbedeling.

“Dit zijn heel concrete maatregelen die op korte termijn een forse reductie van CO
2-uitstoot genereren”, zegt minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V), die tevreden is over het groene enthousiasme. “Dit is uiteindelijk waarom het klimaatfonds werd opgericht.”

Elk jaar stoot Vlaanderen 75 miljoen ton koolstofdioxide (CO
2) uit. Deze initiatieven zijn goed voor een reductie van 50.000 ton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden