Vrijdag 26/04/2019

Groene energie

Vlaanderen op schema met productie groene stroom

Beeld Pixabay

Vlaanderen zit op schema om in 2020 zijn doelstellingen voor de productie van groene stroom te halen. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Energieagentschap met voorlopige cijfers uit 2017. 

"We zitten op schema", zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld). "Als bedrijven en overheden het voorbeeld van de burgers volgen en ook op hun daken massaal zonnepanelen plaatsen, lukt het ons in 2020."

Vorig jaar werd in Vlaanderen 7.941 GWh groene stroom geproduceerd, terwijl de doelstelling 7.933 GWh was.
Voor windenergie werd de doelstelling perfect gehaald, terwijl er voor zonne-energie een "verwaarloosbaar tekort" van 1,2 procent was, aldus Tommelein. 

Vlaams energieminister Bart Tommelein. Beeld Photo News

Zonnepanelen

"Dat komt doordat nog niet alle zonnepanelen die in 2017 geplaatst zijn een volledig jaar gedraaid hebben", legt de minister uit. "Want het vooropgestelde vermogen hebben we overschreden. We plaatsten vorig jaar samen voor 184 MW zonnepanelen en voor 205 MW windmolens, terwijl het doel 150 MW was."

Tommelein ziet op basis van het rapport geen reden om het Energieplan 2020 bij te sturen. In dat plan heeft de Vlaamse regering haar jaarlijkse doelstellingen vastgelegd. De minister ziet bovendien nog veel potentieel, aangezien er in Vlaanderen nog maar op 5 procent van de geschikte daken zonnepanelen liggen.

Het kabinet van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) merkt op dat de windmolens op zee vorig jaar 877 MW energie hebben opewekt. Dit jaar, wanneer windmolenpark Rentel gebouwd zal zijn, wordt verwacht dat ze 1.186 MW energie opwekken. Op die manier zou ons land beter doen dan Nederland, aldus het kabinet-De Backer, terwijl de Noordzee in Nederland 17,5 keer zo groot is. Tegen 2020 is het de bedoeling op 2.200 MW af te klokken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.