Vlaanderen neemt plechtig vier nieuwe redeboten in gebruik
Op de Antwerpse Linkeroever zijn vanmiddag plechtig vier redeboten in gebruik genomen, waarmee Vlaamse en Nederlandse loodsen tussen wal en schip kunnen worden vervoerd. De schepen zijn sneller omdat ze de steeds grotere zeeschepen moeten kunnen bereiken, maar tegelijkertijd ook een pak zuiniger. De bestelling bij de Estse scheepbouwer Baltic Workboats kostte in totaal zo'n 6 miljoen euro. De schepen werden stelselmatig in 2013 en 2014 in gebruik genomen.
Schepen die de Schelde opvaren richting Antwerpen of verder, moeten door loodsen door de soms enge bevaarbare geul worden geloodst, bijvoorbeeld voor de scherpe bocht van Bath. Om verschillende soorten loodsen af te lossen, worden bijvoorbeeld in Vlissingen redeboten ingezet om een rivierloods op te pikken en een zeeloods op te halen.
De Vlaamse vloot, onderdeel van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), wordt vernieuwd. Vandaag werden officieel de Raan, Honte, Deurloo en Zeeaster in gebruik genomen. De eerste drie worden door Vlaanderen in Vlissingen ingezet. De Zeeaster zal in Antwerpen worden gestationeerd en kan ook schepen via het kanaal op Brussel bedienen.
De schepen kunnen tot 25 knopen snel varen (46,3 kilometer per uur), 11 knopen sneller dan de vorige voertuigen. "Er doen steeds meer en steeds grotere schepen, tot wel 400 meter, de havens aan. Omdat zij een bepaalde minimumsnelheid vereisen, is het gebied waarin de bediening moet gebeuren ook veel groter, wat dus ook een grotere snelheid vergt", zegt administrateur-generaal van het MDK Jacques D'Havé. Volgens hem was het een zevental jaar wachten op de schepen, maar is nu 85 tot 90 procent van de Vlaamse vloot gemoderniseerd. "Minder dan 10 jaar geleden was in Antwerpen zo'n 10 procent van de wachttijden toe te schrijven aan het agentschap. Nu is dat cijfer verminderd tot hooguit 1 procent", klinkt het verder.
De nieuwe redeboten zullen ook een derde minder - zwavelarme - brandstof verbruiken, wat ook goed is voor de CO2-uitstoot en de kosten. "De nieuwe vaartuigen garanderen dienstverlening en topkwaliteit voor de komende vijftien tot twintig jaar", stelt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die aanwezig was op de plechtigheid.
In totaal heeft de onderafdeling DAB VLOOT 45 vaartuigen in dienst en 560 personeelsleden, waarvan ongeveer 500 varenden. Vlaanderen sprak in het verleden met Nederland af dat zij 72,5 procent van alle beloodsingen op zich neemt. De rest wordt verzorgd door de Nederlanders.