Maandag 02/08/2021

Onderwijs

Vlaanderen neemt nauwelijks maatregelen voor vluchtelingen in hoger onderwijs: “Er gaat veel talent verloren”

Vlaanderen scoort slecht in een Europees rapport over hulpmaatregelen voor vluchtelingen in het hoger onderwijs.  Beeld BELGA
Vlaanderen scoort slecht in een Europees rapport over hulpmaatregelen voor vluchtelingen in het hoger onderwijs.Beeld BELGA

De meeste Europese landen en regio’s doen te weinig om vluchtelingen op weg te helpen in het hoger onderwijs, maar Vlaanderen zeker. Dat toont een recent Europees rapport. “Dat we zo veel belang hechten aan het Nederlands is een van de problemen.”

Vluchtelingen die in ons land een opleiding in het hoger onderwijs willen volgen, krijgen daarbij erg weinig steun, zo stelt een rapport van de Europese Commissie. Vlaanderen scoort erg slecht, omdat er nauwelijks maatregelen bestaan. Het gaat dan over studiebeurzen, taalondersteuning of persoonlijke begeleiding. Vluchtelingen kunnen enkel op vrijstellingen van inschrijvingsgeld rekenen.

“Vlaanderen doet duidelijk te weinig om vluchtelingen naar het hoger onderwijs te begeleiden”, zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). “Ze worden vaak snel doorverwezen naar de arbeidsmarkt, maar op die manier gaat er heel veel talent verloren.”

Taal en diploma’s

Ook uit andere onderzoeken is al naar voren gekomen waar de schoen precies knelt. De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) hield eerder deze week een studiedag om ervaringen uit vorige jaren te bespreken. “Een van de grootste problemen is dat het voor vluchtelingen moeilijk is om diploma’s uit hun thuisland te laten erkennen”, zegt Dimokritos Kavadias, voorzitter van de denkgroep Vluchtelingen en Onderwijs bij de Vlor. “Een ander probleem is natuurlijk de taal. In universiteiten en hogescholen hechten we nog altijd veel belang aan het Nederlands als onderwijstaal, maar dat betekent ook dat Engelstalige opleidingen hier vrij schaars blijven.”

Het Franstalig en Duitstalig onderwijs in ons land doen het volgens het Europese rapport nog slechter. Van in totaal acht onderzochte maatregelen passen zij er geen enkele toe. Nochtans bestaan er simpele ingrepen die een groot verschil kunnen maken, zegt Meuleman. “In Duitsland zetten ze in op introductiecursussen om vluchtelingen wegwijs te maken. Ook bestaat er een centrale website, waar vluchtelingen met vragen terechtkunnen.”

Toch zijn er na de vluchtelingencrisis van 2015 speciale programma’s opgestart aan verschillende universiteiten, bijvoorbeeld om hulp te bieden met administratie. “Het klopt dan ook niet dat de begeleiding die vluchtelingen in Vlaanderen krijgen, niet goed is”, zegt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). “De maatregelen die de studie bevraagt, worden bij ons genomen op instellingsniveau en niet op Vlaams niveau.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234