Woensdag 05/08/2020

Ecologie

Vlaanderen moet komaf maken met gemillimeterd grasperk: "Laat het gras maar groeien"

Louis De Jaeger. Beeld Davy Coghe

Er zijn al gemillimeterde grasperkjes genoeg in Vlaanderen, vindt de jonge groene ondernemer Louis De Jaeger. Hij dient daarom een voorstel in bij het Vlaams parlement om meer wildgroei toe te laten in de stukjes natuur die de overheid zelf beheert.

"Het is een oude gedachte waar we van af moeten", zegt De Jaeger over het idee dat grasperkjes overal netjes gemaaid moeten worden. De 24-jarige student-ondernemer en tuinconsulent, heeft maandag dan ook een voorstel van decreet ingediend om een beetje meer verwildering toe te laten in de stukjes natuur die de overheid onderhoudt.

In de eerste plaats gaat dat om de graskantjes langs de wegen, maar ook stadsparken, rotondes en terreinen van overheidsbedrijven. "De gemakkelijkste oplossing is dan uiteraard om het gras te laten groeien", zegt De Jaeger. "Maar er moet ook meer mogelijkheid zijn om bloemetjes tussen het gras te laten staan en er moeten meer struiken komen."

Gazon

Eerder dit jaar schreef hij De Jaeger ook een brief naar koning Filip met de vraag om grasvelden in de koninklijke tuinen om te toveren in bloemenweides. En nu zet hij zijn kleine kruistocht tegen het klassieke Vlaamse gazon verder op het politieke toneel. Met zijn nieuwe voorstel hoopt De Jaeger dat er vanuit Vlaanderen gewerkt zal worden naar een betere visie op groenbeleid, die steden en gemeenten dan zelf kunnen invullen. In de tekst staan ook al negen plaatsen opgelijst, waar ze bijvoorbeeld nieuwe bloemenstroken hebben aangelegd, zoals op de begraafplaats van Oudenaarde.

Volgens De Jaeger, die groendiensten uit 60 gemeenten heeft geïnterviewd, is naar schatting meer dan tachtig procent van de besturen uit de gemeenten die hij gesproken heeft, bezig met een vorm van experiment rond meer biodiversiteit. “Maar soms ontbreekt het nog wat aan kennis en de visie om wat meer verwildering toe te laten, wordt niet overal gesteund door de lokale politici”, zegt hij. “Zij zijn bang dat burgers zouden klagen, omdat het er dan niet verzorgd uitziet. Maar uit onderzoek is al gebleken dat mensen er wel vrede mee nemen, als ze eerst goed ingelicht zijn.”

Hoewel het voorstel van decreet dus enkel betrekking heeft op de terreinen van de overheid, hoopt hij dat alle Vlamingen op den duur de noodzaak zullen inzien om wat meer verscheidenheid toe te laten in hun eigen tuin. "De gemeenten kunnen hier echt een voortrekkersrol in spelen", zegt De Jaeger. "Uiteindelijk moeten ook gewone mensen beseffen dat een iets wildere tuin even veel charme heeft als een gemillimeterd gazon. Aan de andere kant wil ik ook tonen dat je via de politiek een impact kan hebben. Ik vind trouwens dat jongeren veel te weinig aan politiek doen. Ze denken dat af en toe een bolletje inkleuren genoeg is."

Of zijn voorstel dan ook een kans op slagen heeft? Vanuit verschillende politieke partijen zijn er al positieve reacties binnengekomen, vertelt De Jaeger. De tekst zal behandeld worden door het Vlaams Parlement en kan ofwel naar een commissie ofwel naar de plenaire vergadering gaan. De kabinetten van minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) en milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) kunnen er momenteel nog geen standpunt over innemen.

Berm

Professor biologie Maurice Hoffmann (Universiteit Gent) vindt het zeker een "leuk idee". Afwijken van de gedachte dat al het gras langs de Vlaamse wegen netjes kort moet blijven, terwijl er ook meer ruimte moet zijn voor struiken is dan wel interessant, zegt Hoffmann, maar je moet het ook geval per geval bekijken, verkeersveiligheid is daarbij een belangrijke factor.

En als we ons al eens zouden houden aan de regels die er nu al zijn, dan kunnen we ook al vooruitgang boeken. "Het bermbesluit van 1984 voorziet namelijk dat bermen niet gemaaid mogen worden voor 15 juni en dat men geen herbicide mag gebruiken”, aldus de professor. “Met een dergelijk beheer zou je ook al meer bloemen krijgen." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234