Zaterdag 08/05/2021

Gezondheid

Vlaanderen moet "autismevriendelijker" worden

Ter illustratie Beeld anp
Ter illustratieBeeld anp

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin stelt een actieplan voor dat Vlaanderen "autismevriendelijker" moet maken. Zo moeten mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) meer kansen krijgen in het dagelijkse leven en moet ook de ondersteuning van mensen in hun omgeving verbeterd worden. Voor het actieplan wordt jaarlijks bijkomend 800.000 euro vrijgemaakt.

Naar schatting 1 op de 161 personen wordt geboren met een autismespectrumstoornis, een ontwikkelingsstoornis waardoor mensen beperkt worden in hun communicatie en interactie, en waarbij men vaak repetitieve gedragingen vertoont. Volgens cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap heeft 9 procent van de mensen met een erkenning autisme. Vier op de tien van hen kampen daarnaast ook met een andere stoornis of handicap. De Vlaamse Vereniging voor Autisme schat dat er in Vlaanderen ongeveer 42.000 mensen zijn met een of andere vorm van autisme.

Inleefsessies

Om mensen te sensibiliseren over de autismeproblematiek, komen er inleefsessies die mensen onderdompelen in de denk- en gevoelwereld van mensen met ASS. De sessies worden gegeven door twee mensen: iemand met ASS en iemand zonder ASS die persoonlijk betrokken is, zoals een ouder of een partner. De Vlaamse Vereniging Autisme krijgt een subsidie van 52.000 euro om meer van die sessies te organiseren.

Daarnaast krijgt de website participate-autisme.be 130.000 euro om mensen met autisme en hun omgeving beter te informeren.

Extra steun professionals

Er komt een nieuw steunpunt, SAM (Steunpunt Mens en Samenleving), om professionals beter voor te lichten over wat autisme precies is en hoe het zich kan manifesteren.

Vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en onderzoek naar praktische handvatten voor professionals kan op 140.000 euro rekenen en er wordt 80.000 euro gereserveerd voor het zoeken naar een passend model voor regionale samenwerking en ondersteuningsnetwerken.

De vier huidige centra voor ontwikkelingsstoornissen zullen tot slot 900.000 euro extra budget krijgen om hun huidige capaciteit uit te breiden. Momenteel loopt de wachttijd voor een diagnose immers soms op tot een jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234