Dinsdag 25/01/2022

Groene energie

Vlaanderen mikt op 280 extra windmolens en 6,4 miljoen zonnepanelen tegen 2020

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Vlaamse regering heeft haar becijferd plan met energiedoelstellingen tegen 2020 klaar. Dat plan mikt vooral op extra hernieuwbare energie uit zon, wind en warmte. Om de doelstellingen te halen zullen er tegen 2020 280 extra windmolens moeten komen en 6,4 miljoen bijkomende zonnepanelen. "Voor elke Vlaming één zonnepaneel", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). "Ambitieus, maar niet onrealistisch", aldus Tommelein.

Om de energiedoelstellingen te halen moet Vlaanderen 10,3 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft nu uitgerekend hoe Vlaanderen die ambitie wil halen. De Open Vld-minister trekt voluit de kaart van zon, wind en warmte. De rol van biomassacentrales wordt teruggeschroefd. Zo zit de biomassacentrale van Max Green in Gent niet in de cijfers, die van Langerlo nog wel.

In vergelijking met 2014 wordt de lat voor zonne-energie tegen 2020 31 procent hoger gelegd. Daar gaat de doelstelling concreet van 2.670 GWh naar 3.510 GWh. Voor wind gaat de ambitie in dezelfde periode van 2.094 GWh naar 2.913 GWh of 39 procent meer. Voor warmte blijft de stijging beperkt van 9.170 GWh naar 9.300 GWh, maar dat heeft volgens Tommelein te maken met het feit dat warmte nu al een derde van de doelstelling uitmaakt.

Concreet betekent dit dat er de komende jaren 280 windmolens en 6,4 miljoen zonnepanelen moeten bijkomen. "Als iedere Vlaming vandaag één zonnepaneel legt, halen we morgen onze doelstelling voor zonne-energie", zegt Tommelein. De Open Vld-minister werkt volop plannen uit om de doelstellingen in concrete acties te gieten. Het zonneplan werd eerder al voorgesteld, het windplan is voor het najaar en in het voorjaar van 2017 voorziet Tommelein nog een warmteplan.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). Beeld BELGA
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).Beeld BELGA

"Plaatje is onvolledig"

Bij coalitiepartner N-VA zijn ze niet onverdeeld gelukkig met het plan van Tommelein. "Het werkstuk van Tommelein is verdienstelijk", reageert N-VA-parlementslid Andries Gryffroy. "Maar het beantwoordt niet echt aan de verwachtingen die de minister er zelf rond gecreëerd had. Deze nota is te fragmentarisch, het plaatje is onvolledig. We hadden er in ieder geval meer van verwacht", zegt de energiespecialist.

Zo is het volgens Gryffroy wel goed dat Tommelein de doelstellingen voor hernieuwbare energie actualiseert, zeker na de beslissing om de biomassacentrale BEE in Gent niet te bouwen. "Maar het volstaat niet te zeggen dat je meer gaat inzetten op zonne- en windenergie om BEE te compenseren, je moet ook zeggen hoe je dat denkt te doen", aldus Gryffroy. "Waar, wanneer en hoe denkt Tommelein al die zonnepanelen en windmolens te installeren?", vraagt de N-VA'er zich af.

Gryffroy mist ook maatregelen die het energieverbruik op zich doen dalen. "Maar in de conceptnota van Tommelein komt het woord energie-efficiëntie niet voor", aldus Gryffroy.

Ook tal van andere vragen blijven volgens de energiespecialist van N-VA onbeantwoord. Hoe garandeer je bevoorradingszekerheid en een stabiel elektriciteitsnet aan een betaalbare prijs? En welke rol voorzie je hierbij voor slimme meters en thuisbatterijen? Allemaal vragen die volgens Gryffroy een antwoord verdienen in een volwaardig energieplan.

"Belangrijke eerste stap"

Oppositiepartij Groen reageert positiever dan N-VA op het energieplan van Tommelein. "De bedoelingen zijn goed. Hiermee zet de regering een belangrijke eerste stap in de richting van het hernieuwbare-energiemodel waar Groen al jaren voor pleit. De minister heeft de knop omgedraaid en gaat voor meer hernieuwbare energie. Dat is een positief signaal voor wie wil investeren in groene energie", zegt Johan Danen van Groen.

Alleen vindt men bij Groen dat de regering nog te veel rekent op grootschalige biomassacentrales. "Dit blijft in het plan toch een grote rol spelen", merkt Danen op. De Groen-politicus wijst er ook op dat Tommelein zijn doelstellingen nog in verschillende plannen moet gieten en dat hij nog werk moet maken van een globaal energiepact met zijn federale collega's.

"Daad bij het woord"

"Met dit werkstuk voegt de minister het daad bij het woord", zo reageert Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) op het energieplan van partijgenoot Tommelein.

Schiltz is het ook niet eens met de kritiek van coalitiepartner N-VA. Volgens Schiltz zit Vlaanderen met het plan op koers om de klimaatdoelstellingen te halen. "Naar het schijnt verwacht de heer Gryffroy meer dan dat de minister kan beloven en meer dan waar de volledige Vlaamse regering in gelooft. Maar ik herinner iedereen graag aan wat er de laatste keer gebeurde dat er meer werd beloofd dan dat minister kon nakomen", klinkt het.

Verder wordt energie-efficiëntie volgens Schiltz aangemoedigd door de aanpassing van de energieleningen voor energiebesparende maatregelen en werkt de minister ook nog aan een beleidskader voor slimme meters en batterijen. "En zoals gecommuniceerd door de minister komt er na het zonneplan ook nog het windplan en werkt de minister een warmteplan dat begin volgend jaar zal worden gepresenteerd", aldus Schiltz.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234