Zondag 05/12/2021

Media

Vlaanderen krijgt tv-zender voor senioren

Rusthuisbewoners kijken tv. Beeld Jonas Lampens
Rusthuisbewoners kijken tv.Beeld Jonas Lampens

Midden juli start met Eclips TV een nieuwe tv-zender die zich richt op senioren en mantelzorgers. Met reportages, spelletjes en tv-klassiekers wil de zender hen overdag ook een tv-aanbod geven. Iets wat er nu nauwelijks is.

Dagelijks een kort programmaatje met wat turnoefeningen om senioren aan het bewegen te krijgen. Een quiz om het geheugen te trainen. Tips voor een avondje uit en nieuws over de zorgsector. Reportages van regisseur Julien Vrebos die 'kwetsbare mensen in beeld zal brengen' en een programma met huisdokter Tom Jacobs aan wie de kijkers vragen kunnen voorleggen. En als de onderhandelingen met de VRT goed aflopen ook nog flink wat nostalgische klassiekers als De collega's, Slisse en Cesar en de legendarische oorlogsdocumentaires van Maurice De Wilde.

Na bijna twee jaar werken hebben ze bij Eclips TV hun huiswerk en programmaschema af. Vanaf 15 juli zal de nieuwe zender in het gratis basisaanbod van Telenet en Proximus zitten. De eerste maanden nog met een voorlopig programma-aanbod, vanaf 15 oktober met een volledig schema. Op Proximus zal de zender dan 24 uur op 24 uitzenden, op Telenet van 8 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds op het kanaal waar nu ook Stories zit. Zodra Telenet opnieuw ruimte heeft, zou de zender een eigen kanaal krijgen.

Zorggroep

Het initiatief voor Eclips TV komt opmerkelijk genoeg niet van een mediagroep. Het idee ontstond bij Zorggroep Eclips, die in vijftien steden rusthuizen, thuisverzorging, dagcentra en serviceflats aanbiedt. "Er is de toenemende vergrijzing, de problematiek van de mantelzorgers, het gebruik aan werkkracht in de sector,...", zegt David Larmuseau, algemeen directeur van Zorggroep Eclips. "De overheid zegt wel dat ze dit zal oplossen, maar we hebben ons ook de vraag gesteld hoe wij daar iets kunnen aan toevoegen. Dat gaat niet alleen om geld, maar ook over informeren. Je moet de senioren en mantelzorgers laten voelen dat ze gesteund worden."

MAX

Bovendien is er de simpele vaststelling dat er overdag bitter weinig op tv is voor senioren. De zenders, en dan zeker de commerciële, richten zich in de eerste plaats op jongeren en volwassen. Senioren laten ze links liggen omdat de adverteerder daar geen spotjes voor wil betalen. Jan Van Rompaey en Dirk Tieleman hadden ooit al eens plannen voor een seniorenzender, maar dat kwam niet van de grond. In Nederland sprong Omroep MAX vijftien jaar geleden met succes in dat gat en nu wil Eclips TV dat hier overdoen, met Max als een van de inspiratiebronnen.

"Steeds meer mensen blijven langer thuis, alleen kunnen ze niets bekijken. Daar willen wij op inspelen met een mix van informatie, entertainment en nostalgische tv", zegt Larmuseau, die samen met zijn zorggroep enkele mensen met ervaring in de tv-wereld raadpleegde en de voorbije maanden Eclips TV uitwerkte. Toen onlangs de deals met Telenet en Proximus afgerond werden, kon er ook een startdatum vastgelegd worden.

Om het programmaschema te vullen zal Eclips TV zo veel mogelijk met zelfgemaakte programma's werken. Er werden al contracten gesloten met verschillende productiehuizen en er wordt gepraat met mogelijke tv-gezichten. "We zijn ambitieus", zegt Larmuseau. "We willen hier echt goede, professionele televisie maken."

Persconferentie in juli

Over de financiering wil Larmuseau nog niet veel details geven. De financiering is rond, maar meer informatie volgt op een persconferentie midden juli. "Maar we hebben een aantal grote partners en sponsors met wie we een langetermijnovereenkomst hebben." Een van de financiers is wel de zorgshop van Eclips, waar je allerhande hulpmiddelen kunt kopen. "Dat is de enige commerciële tak binnen onze groep. De weinige winst die we daar maken, zullen we in Eclips TV investeren."

Eclips wil met de tv-zender ook geen winst maken, zegt Larmuseau. "Als we winst maken, zal die in de programma's en de programmamakers geïnvesteerd worden. Daarom worden wij ook niet betaald: iedereen die vanuit de zorggroep hieraan meewerkt, doet dit vrijwillig. Het is niet de bedoeling dat wij er nog iets extra aan verdienen. In deze tijden is dat ethisch sowieso ook niet te verantwoorden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234