Donderdag 05/08/2021

Preventie kindermisbruik

Vlaanderen krijgt anonieme hulplijn voor pedofilie

null Beeld Zeloot
Beeld Zeloot

Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) lanceert, samen met gespecialiseerde organisaties, een anonieme telefoonlijn voor wie worstelt met pedofiele gevoelens en voor hun naasten. 'Dit is cruciaal om misbruik te voorkomen.'

Vanaf vandaag kan wie zich seksueel aangetrokken voelt tot minderjarigen terecht op het gratis en anonieme nummer 0800/20050. De hulplijn heet Stop It Now!, naar een Amerikaanse project voor daderpreventie, dat 25 jaar geleden startte en ook al jaren in Nederland, Groot-Brittannië en Ierland loopt.

Wie zich zorgen maakt over zijn of haar seksuele gevoelens of gedrag tegenover kinderen en daar iets wil aan doen, kan bij de hulplijn terecht voor advies en ondersteuning. Als dat niet volstaat, wordt er eventueel doorverwezen naar gepaste hulp. Ook de directe omgeving kan vragen aan de hulplijn stellen.

Isolement

"Een op de vijf minderjarigen wordt geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nu is de aanpak vooral gericht op bestraffing en behandeling na de feiten. Er gaat te weinig aandacht naar preventie", zegt criminologe Minne De Boeck van het Universitair Forensisch Centrum (UFC) aan het UZA, dat het project mee trekt.

Onderzoek toont dat van alle mannen met pedofiele gevoelens een minderheid misbruik pleegt. Ze hebben echter het gevoel nergens terecht te kunnen en ervaren verwarring en isolement, wat het risico kan verhogen dat ze tot daden overgaan. "Het is een tot nog toe onbekende groep bij wie preventieve hulp erg zinvol kan zijn", zegt De Boeck.

"Voor mensen met pedofiele gevoelens die geen misdaden hebben begaan, is de drempel om bij gespecialiseerde centra aan te kloppen echter vaak hoog. Stop It Now! wil de stap naar gepaste hulp verkleinen."

Concreet bemannen drie medewerkers van I.T.E.R, een centrum gespecialiseerd in seksueel grensoverschrijdend gedrag, de hulplijn. Die is anoniem, de telefoontjes verschijnen niet op de factuur. Contact per mail kan ook.

Het UFC staat in voor de ondersteuning, contacten met de vervolghulp en het wetenschappelijke luik, en het project wordt mee aangestuurd door Child Focus, Sensoa, Zorgnet-Icuro en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk.

Meerwaarde bewezen

Financiering komt van Vandeurzen en van het Fonds Gerald Futter, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. "Met Stop It Now! investeert Vlaanderen effectief in de preventie van seksueel misbruik van kinderen. We werken samen met gelijkaardige projecten in Europa en baseren ons op een concept waarvan internationaal de meerwaarde is bewezen", zegt Vandeurzen.

Het Fonds Gerald Futter richt zich op "mensen die gestigmatiseerd worden en onzichtbaar lijden". "Omdat het een nagenoeg onzichtbare doelgroep van niet-plegers of potentiële plegers aan de rand van de samenleving is die vaak kampt met psychisch lijden en omdat het wetenschappelijk onderbouwd is, past het perfect bij ons fonds", zegt John Vanacker, voorzitter van het bestuurscomité.

De Amerikaanse, Britse en Nederlandse versies van Stop It Now! boeken al jarenlang succes. De Boeck: "We hopen dat ook ons land hier klaar voor is. Het alternatief is onze kop in het zand blijven steken en doen alsof het probleem hier niet bestaat."

Slachtofferorganisatie ‘Wij spreken voor onszelf’ reageert positief.  "Seksueel misbruik echt voorkomen doe je door potentiële plegers aan te spreken nog voor de feiten plaatsvinden", reageert oprichter Liesbeth Kennes. "Dit is een eerste belangrijke stap om aan efficiënte preventie te doen. Dat komt alle kinderen ten goede."

Hoe maak je een kind weerbaar? Wat zijn de criteria voor gezond seksueel gedrag? En hoe leg je dit alles uit aan kinderen?

Je leest er alles over in onze extra bijlage over preventie tegen seksueel kindermisbruik, op zaterdag 20 mei. Met portretten van Lieve Blancquaert.

< Lees nu een maand gratis alle artikels in onze Pluszone

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234