Dinsdag 18/01/2022

'Vlaanderen is toch ook België, of niet soms?'

Curator Florent Bex (ex-directeur MuHKA) over de Vlaamse kunstenaars op de gelegenheidstentoonstelling De dubbelzinnigheden van het beeld tijdens de kunstbeurs Art Athina in de Griekse hoofdstad.

Wat is Art Athina?

Florent Bex (vanuit Athene): "Een jaarlijkse kunstmarkt, zoals Arco (Madrid), Art Basel, FIAC (Parijs) of Art Brussels. Dit jaar viert de beurs haar tiende verjaardag. Elk jaar wordt een gastland in de kijker gezet waarmee een een bijzondere tentoonstelling wordt georganiseerd, die losstaat van de galeries die hier met hun winkel komen. In het verleden waren Frankrijk, Duitsland, Italië, Engeland en Scandinavië te gast. Dit jaar is dat België of beter, Vlaanderen."

België of Vlaanderen?

"Kijk, men heeft me gevraagd om een Belgische tentoonstelling te maken. Ik wou een zo breed mogelijk beeld geven van de beeldende creativiteit in België. Ik heb me evenwel om praktische redenen beperkt tot Vlaamse kunstenaars. De Franse Gemeenschap heeft niet gereageerd op mijn aanvraag en mijn brieven niet beantwoord. Maar Vlaanderen is toch ook België of niet soms?" (lacht)

Is Art Athina belangrijk?

"Het is een relatief jonge beurs. Komt daar nog bij dat Griekenland aan de grenzen van Europa ligt. Art Basel is de belangrijkste Europese beurs, maar Athene wordt elk jaar groter, er komen hoe langer hoe meer galeries op af. Dit jaar een tachtigtal, waarvan de helft uit het buitenland. Ars Athina heeft aan vijftien Belgische galeries gratis tentoonstellingsruimte aangeboden. Er zijn er maar zes op ingegaan. Dat heeft te maken met het feit dat de beurs van Brussel (Art Brussel die op 1 april opent, NB) zonder verwittigen een maand vervroegd is. Er zijn derhalve maar twee dagen tussen Athene en Brussel en dat was voor sommige galeries te nipt."

Hoe zet u de Vlaamse kunstenaars in Athene in de kijker?

"Het kwam erop aan om onze negentien kunstenaars zo goed mogelijk te presenteren. Ik heb vooral bekende kunstenaars genomen die al een nationale of internationale carrière hebben: Guillaume Bijl, Dirk Braeckman, Jan Fabre, Wim Delvoye, Wim Clarysse, David Claerbaut, Bert De Beul, Berlinde De Bruyckere, Denmark, Eddy De Vos, Fred Eerdekens, Hans Op de Beeck, Ria Pacquée, Luc Tuymans, Guy Van Bossche, Koen van den Broek... Er zitten ook een paar minder bekende namen bij als Marc Vanderleenen, Ludwig Vandevelde en Loreta Vici, een Kroatische die al een tijdje in Antwerpen woont en werkt.

"Ik presenteer hen onder de noemer 'The Ambuity of the Image' (De dubbelzinnigheden van het beeld). De tentoonstelling is 60 meter lang en 10 meter breed en elke kunstenaar krijgt een aparte ruimte, zodat er een intimiteit wordt gecreëerd. Uit de diverse disciplines (van beelden, schilderijen, foto's tot video's) heb ik geprobeerd om een gemeenschappelijk kenmerk te distilleren. Het zijn herkenbare representaties, allemaal figuratief zo je wilt. Maar ze hebben allemaal dubbele bodems. Je ziet wat je ziet, maar er zitten andere dingen achter. Vandaar de titel."

Tonen de kunstenaars nieuw werk?

"Ik heb dat gevraagd, ja. Drie vierde heeft zich daaraan gehouden. Enkel Tuymans en De Beul tonen ouder - maar dat is relatief hoor, maximaal twee jaar oud - werk. Delvoye toont een reeks radiografische foto's die ik nog niet eerder had gezien. Het zijn radiografieën van varkentjes waarin menselijke vingers de genitaliën binnendringen... Negen van de negentien komen hun werk zelf installeren."

Betekenden die kunstenaars iets in Griekenland?

"Nog niet echt. De meesten zijn niet bekend, op Delvoye, Fabre en Dirk Braeckman, die hier een galerie heeft, na. Deze tentoonstelling moet daar verandering in brengen."

Nica Broucke

Art Athina loopt van 27 tot 31 maart in het Helexpo Exhibition Centre.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234