Donderdag 12/12/2019

Vlaanderen investeert in 2018 1,4 miljard euro in vlotter en veiliger verkeer: "Er gaan veel schoppen in de grond"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Beeld BELGA

Vlaanderen zal volgend jaar 1,4 miljard euro investeren in vlotter en veiliger verkeer. Dat is een stijging van 64 procent tegenover de 907 miljoen euro in 2014. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Er gaan volgend jaar veel schoppen in de grond", aldus de N-VA-minister.

Jaar na jaar breekt Vlaanderen nieuwe filerecords. Tegenover die recordfiles wil Weyts naar eigen zeggen ook recordinvesteringen plaatsen. Minister Weyts zet een aantal cijfers op een rij. Zo staan er in de periode 2018-2020 1.349 mobiliteitsprojecten in de planning.

In 2018 alleen gaat het om 1,4 miljard euro aan investeringen of 64 procent meer dan de 907 miljoen euro in 2014. In die 1,4 miljard euro zitten onder meer 520 miljoen euro aan investeringen door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), 187 miljoen euro investeringen door de Vlaamse Waterweg en 235 miljoen euro investeringen door De Lijn. Er wordt ook stevig ingezet op de grootste knelpunten van het Vlaamse verkeer: de ringwegen rond Antwerpen en Brussel (samen goed voor 52% van alle files in de avondspits). Zo zijn er in 2018 grote bedragen voorzien voor zowel de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM, 189 miljoen euro) en De Werkvennootschap (DWV, 129 miljoen euro), het vehikel dat de toekomstige herinrichting van de Ring rond Brussel volop aan het voorbereiden is.

De vele investeringen staan opgelijst in het Globaal Investeringsplan (GIP). Het is de eerste keer dat alle investeringen van de verschillende entiteiten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken samengevoegd worden in één geïntegreerd plan.

Betere coördinatie

Vroeger werkten het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de waterwegbeheerders, De Lijn, het Departement MOW en entiteiten zoals de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) naast elkaar en stelden ze elk een eigen investeringsplan op. Het gebeurde dan weleens dat de wegbeheerder de weg openbrak en dat de waterwegbeheerder een jaar na de voltooiing van die wegenwerken begon aan een brug. Weyts: "Dankzij dit globale investeringsplan kunnen we de investeringen beter opvolgen en coördineren, om de hinder maximaal te beperken".

Blikvangers

Enkele blikvangers in het GIP zijn de 59 miljoen euro voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen, de 38 miljoen euro voor het verhogen van enkele bruggen over het Albertkanaal, de 28 miljoen euro voor de nieuwe spitsstrook in Wilsele, de 20 miljoen euro voor de nieuwe stationsomgeving in Gent en de 50 miljoen euro voor de langverwachte start van de werken op Linkeroever in Antwerpen, in het kader van de Oosterweelverbinding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234