Maandag 21/06/2021

Vlaanderen in de clinch met federale regering (en Europa): geen akkoord over stabiliteitspact

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), federaal premier Charles Michel (MR) en Waals begrotingsminister Christophe Lacroix (PS). Beeld Belga / Belga / Photo News
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), federaal premier Charles Michel (MR) en Waals begrotingsminister Christophe Lacroix (PS).Beeld Belga / Belga / Photo News

De verschillende regeringen van ons land zijn deze middag opnieuw samengekomen om verder te praten over het stabiliteitsprogramma dat aan de Europese Unie moet worden overgemaakt. Daarbij is vanochtend tijdens het overlegcomité een conflict ontstaan tussen de Vlaamse regering en de overige regeringen (federaal, Waals en Brussels). Inzet? De Oosterweelverbinding. Die wordt door de Vlaamse regering buiten de begroting gehouden, zonder toestemming van Europa. Volgens de overige regeringen bemoeilijkt die strategie het Belgische budgettaire traject.

Federaal Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) liet na afloop van de ochtendvergadering verstaan dat onderzocht wordt hoe investeringen budgettair in rekening genomen moeten worden. "Maar in afwachting moeten we de Europese criteria respecteren", zei ze.

Vlaanderen legt een begroting in evenwicht voor, maar houdt wel de bouw van de Oosterweelverbinding uit de boeken. Bij gebrek aan akkoord van Europa is er geen reden om die kosten uit de begroting te houden, waarschuwde het Rekenhof al meermaals.

Bovendien dreigt die manier van handelen de doelstelling in gevaar te brengen om de "Belgische" begrotingscijfers met 0,6 procent van het bbp te verbeteren. "Het traject dat Vlaanderen voorstelt, verslechtert in plaats van te verbeteren", zo citeert De Tijd woensdag een federale regeringsbron. Niemand wil voorlopig 'on the record' spreken. Concreet dreigt de inspanning te blijven steken op 0,5 procent.

Federaal begrotingsminister Sophie Wilmès (MR). Beeld BELGA
Federaal begrotingsminister Sophie Wilmès (MR).Beeld BELGA

"Vlaanderen is beste leerling van de klas"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois aanvaardt echter niet dat zijn regering de zwartepiet zou krijgen. "Wij hebben onze job gedaan. Vlaanderen is de beste leerling van de klas. Men mag de rollen niet omkeren. De Vlaamse begroting is structureel in evenwicht. We maken abstractie van Oosterweel, maar dat gaat ook maar om 0,15 procent van het bbp", aldus Bourgeois.

Dat Vlaanderen de kosten voor de Oosterweelverbinding buiten de begrotingsdoelstelling wil houden, is ook niet nieuw en is volgens Bourgeois verdedigbaar. "We vragen inderdaad om abstractie te maken voor Oosterweel. Voor dit soort projecten vragen we al langer om te kunnen afschrijven op een langere periode. Wat we als Vlaanderen niet willen doen, is vier jaar lang de belastingen voor de Vlamingen fors verhogen om Oosterweel te betalen of geplande investeringen in onder meer onderwijs, welzijn of wonen te schrappen".

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Beeld Photo News
Vlaams Minister-president Geert Bourgeois (N-VA).Beeld Photo News

"Sinds 2009 geen enkele keer een akkoord"

Bourgeois wijst er ook op dat de begrotingsimpact van de Oosterweel beperkt blijft tot 0,14 of 0,15 procent van het bbp. Dat gebruiken om te zeggen dat Vlaanderen het budgettaire traject van België op de helling zet, is volgens hem dus met een grote korrel zout te nemen. Het lijkt niet uitgesloten dat de federale regering dus zonder akkoord over het Stabiliteitspact naar Europa moet. Maar dat is volgens Bourgeois ook geen uitzondering. "Sinds 2009 is er geen enkele keer een akkoord geweest", aldus Bourgeois.

Ook Wallonië wil overigens enkele investeringen - zoals bijvoorbeeld de Waalse Marshallplannen en de financiering van ziekenhuizen - uit de berekening van het begrotingstekort houden. Volgens Waals begrotingsminister Christophe Lacroix had de federale regering van premier Charles Michel daar bij de Europese Commissie toestemming voor moeten bekomen, maar heeft ze "haar werk niet gedaan".

Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (PS). Beeld BELGA
Waals minister van Begroting Christophe Lacroix (PS).Beeld BELGA

"Kroniek van een aangekondigd tekort."

"Dit is de kroniek van een aangekondigd tekort." Zo heeft sp.a-begrotingsspecialist Jan Bertels woensdag gereageerd op de onenigheid tussen de federale en de Vlaamse regering over de investeringen in Oosterweel.

"In het Vlaams parlement waarschuwt sp.a de regering al maanden dat de investeringen in Oosterweel in de begroting moeten worden opgenomen, maar minister-president Bourgeois en minister van Begroting Tommelein doen alsof er niets aan de hand is. Op die manier negeren ze dat hun begroting in het rood gaat", aldus Bertels. Het Vlaams parlementslid stelt vast dat "nu ook de federale regering zegt dat de rekening van het duo Bourgeois en Tommelein niet klopt".

Jan Bertels (sp.a). Beeld Repro-Maria de la Cruz
Jan Bertels (sp.a).Beeld Repro-Maria de la Cruz
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234