Donderdag 07/07/2022

Windenergie

Vlaanderen houdt niet van windmolens

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In 234 Vlaamse gemeenten staat geen enkele windmolen, leert cijfermateriaal dat N-VA heeft verzameld. Er zijn weinig geschikte plaatsen en lokaal protest blijft een probleem.

Jeroen Van Horenbeek

Vlaanderen staat vol met windmolens, wordt soms weleens gezegd. Wie de statistieken erbij neemt, merkt dat dit niet klopt. “In maar 74 van de 308 Vlaamse gemeenten staan intussen windmolens”, zegt Andries Gryffroy, de energiespecialist van N-VA.

De haven­gemeenten scoren het best. In Antwerpen, Beveren, Brugge en Gent draaien al meer dan 30 windmolens. Maar tegelijk staat in driekwart van de Vlaamse gemeenten momenteel nog altijd geen enkele windmolen. Gryffroy: “Dat is toch een opmerkelijk hoog aantal.”

De ruimtelijke verrommeling en verkavelingsdrang van de afgelopen decennia maken dat het in Vlaanderen soms lang zoeken is naar een geschikte plaats om windmolens te bouwen. In veel gemeenten is open ruimte stilaan een zeldzaamheid.

Bovendien is het in een groot deel van Vlaanderen sowieso verboden om windmolens te bouwen vanwege de nabijheid van luchthavens. “Een derde van onze regio gaat hierdoor verloren”, schat Alex Polfliet van het groen ­consultancybureau Zero Emission Solutions. “De oplossing: betere radars.”

Nimby

Gemeentebesturen verzetten zich ook regelmatig tegen de bouw van windmolens. “Burgemeesters hebben angst voor de reactie van de burger en kiezen steeds de kant van de actiecomités”, vervolgt Polfliet. “Zeker in de aanloop naar de verkiezingen is het lastig om een project vergund te krijgen. Veel ontwikkelaars wachten nu de stembusgang af om een aanvraag in te dienen. Op dit vlak leeft het nimby-syndroom (not in my backyard, JVH) nog sterk in Vlaanderen. Iedereen is voor ­hernieuwbare energie, maar niemand wil windmolens in de achtertuin.”

De VVSG, de koepel van Vlaamse steden en gemeenten, betwist dit. Volgens de organisatie is het probleem dat lokale besturen amper betrokken zijn bij de inplanting van wind­molens. “Er is meer dialoog nodig met de ontwikkelaars. Want windmolens hebben nadelen, zoals slagschaduw en geluidshinder. Daar moet je goed mee omgaan: je moet draagvlak hebben voor de bouw ervan”, zegt woordvoerster Nathalie Debast.

Per provincie bekeken is het Oost-Vlaanderen dat met 147 windmolens de ranglijst aanvoert, gevolgd door Antwerpen (124) en Limburg (110). Opmerkelijk is dat in West-Vlaanderen, de ­provincie met de meeste wind, slechts 88 windmolens staan (zonder de windparken in de Noordzee mee te tellen). Het verstedelijkte Vlaams-Brabant komt aan 26 windmolens.

Maatregelen

“Vooral Limburg scoort opvallend goed als je weet dat dit de provincie is met de minste wind”, zegt Gryffroy. Hij hoopt dat West-Vlaanderen hier een voorbeeld aan neemt. De sluiting van de luchtmachtbasis in Koksijde zal nieuwe mogelijkheden creëren. “Als je weet dat de Limburgse windmolens rendabel draaien met niet veel wind, moeten West-Vlaamse windmolens dat zeker kunnen met behulp van de zeebries”, zegt Gryffroy. De Vlaams-nationalist denkt zelfs dat er aan de kust misschien sprake is van oversubsidiëring.

Om onze klimaatdoelen te halen, moeten er tussen 2020 en 2030 nog een 200-tal windmolens bijkomen. Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) is ervan overtuigd dat dit kan, mits een aantal maatregelen. Zo zal het feit dat grond staat ingekleurd als natuurgebied straks geen reden meer zijn om de bouw van een windmolen bij voorbaat te weigeren. Nu is dat wel het geval. N-VA is minder optimistisch. “Aangezien de gemakkelijkste plaatsen al zijn ingenomen, begint de uitdaging nu pas echt”, zegt Gryffroy.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234