Vrijdag 27/05/2022

Gezinsdrama's

Vlaanderen heeft nu ook Child Focus voor gezinsdrama's

null Beeld © FLORIAN VAN EENOO/PHOTONEWS
Beeld © FLORIAN VAN EENOO/PHOTONEWS

Tim Vanhauwaert (38) verloor zijn zoontje bij een gezinsdrama, aangericht door zijn ex. Twintig maanden later heeft hij een team samengesteld dat gezinsdrama's in Vlaanderen moet helpen voorkomen. Bescherm De Kinderen vzw moet zo bekend worden als Child Focus. Vierentwintig uur per dag staat een team van advocaten, (kinder)psychiaters, artsen en ervaringsdeskundigen klaar om in te grijpen. Dat het serieus is, bewijzen de vrijwilligers van het eerste uur.

HLN

Eric Boon (43)

Advocaat gespecialiseerd in strafrecht, ook ervaring met familierecht

Taak: eerste juridische hulp voor radeloze familieleden

"Aan familiedrama's gaan meestal langdurige spanningen mét strafbare feiten vooraf. Ik maak ongeruste familieleden wegwijs in het kluwen van juridische diensten en adviseer hen over de te zetten stappen. Op hun meest radeloze moment kunnen ze nu bellen naar één laagdrempelige vzw die alle expertise combineert en helpt met raad en daad.

"Ik heb dit jaar al bij vier, vijf zaken geholpen via de vzw. Nuttig werk, vond ik. Mensen hunkeren naar advies en een luisterend oor. Ik raad familieleden aan bij de politie melding te blijven doen van dreigementen en overtredingen. Telkens opnieuw. 'Ik bén al eens naar de politie geweest', repliceren ze dan. Fout, de juridische diensten moeten het repetitieve zien." Boon is niet Tims advocaat in het aanstaande assisenproces tegen zijn echtgenote. Hij zat wel mee aan de onderhandelingstafel met ex-justitieminister Turtelboom om een wetswijziging op te stellen om gezinsdrama's efficiënter te voorkomen.

undefined

null Beeld PHOTONEWS 2014
Beeld PHOTONEWS 2014

Dieter Ysebaert (41)

Kinderpsycholoog, werkt in privépraktijk en kinderrevalidatiecentrum

Taak: eerste zorg voor de kinderen

Ysebaert begeleidt Femke (8), de dochter van Tim, die het gezinsdrama overleefde. Op vraag van Tim zet Ysebaert zijn schouders mee onder de vzw. "Niet enkel de volwassenen, ook kinderen die in een thuissituatie zitten die dreigt te exploderen, moeten onmiddellijk zorg krijgen en niet eerst twee maanden op een wachtlijst staan. Da's mijn taak.

"Als ik bij de kinderen dingen hoor die op gevaar wijzen, koppel ik meteen terug. Maar een uithuisplaatsing bij acuut gevaar is werk voor onze juridische experts.

"Ik hoop snel hulp te krijgen van vrijwilligers uit andere provincies, want een Limburgs kind kan niet twee keer per week naar mij in West-Vlaanderen komen. Het vraagt idealisme, dat ik eigenlijk van iedereen in de eerstelijnszorg verwacht. Ik heb enige ervaring met kinderen in vechtscheidingen, maar lang niet dagelijks. Het zal aanpassen worden."

undefined

null Beeld laurent dubrule
Beeld laurent dubrule

Chantal Van Audenhove

Hoogleraar Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg (KU Leuven), coördinator Steunpunt Welzijn Volksgezondheid en Gezin

Taak: wetenschappelijk onderzoek

"Behalve een praktische hulplijn moet de vzw ook een kenniscentrum over gezinsdrama's worden. Ik sla de brug met de wetenschap, vanuit mijn job en netwerk. Als extern adviseur van de vzw monitor ik alle wetenschappelijke studies die van belang zijn. Specifiek naar gezinsdrama's is bitter weinig onderzoek gedaan, al hebben we wel studies over bijvoorbeeld risicoberekening bij kindermishandeling.

"Tim droomt ervan een diepgaande studie gefinancierd te krijgen, ook daar zet ik mijn schouders mee onder. Bij de meeste gezinsdrama's zegt de familie: 'Dit wisten wij op voorhand.' Alle structuren om gezinsdrama's te voorkomen zijn er - huisartsen, Kind&Gezin, CAW, thuiszorg, psychiatrie, politie en gerecht - alleen hebben ze blijkbaar de tools niet om optimaal te communiceren. Tims verhaal raakte me diep en zijn plannen snijden hout. Dan denk je niet: 'Ik heb al te veel werk.'"

undefined

null Beeld Florian Van Eenoo photonews
Beeld Florian Van Eenoo photonews

Christophe Indigne (33)

Revalidatiepsycholoog in AZ Delta Roeselare, sportpsycholoog, Tims eigen psycholoog

Taak: ambulante opvang bij noodoproep

"De vzw wil dag en nacht een team psychologen en psychiaters klaar hebben om elke acute noodoproep meteen op te vangen. Vandaag is het vaak weken tot maanden wachten op een afspraak, met gezinsdrama's tot gevolg. Onze equipe uitbreiden - collega's binnenhalen - is mijn eerste taak. Ondertussen begeleid ikzelf ongeruste familieleden die bellen.

"Aanvankelijk dacht ik dat Tim zich op de vzw stortte om zijn verdriet te verwerken, een zeer menselijke reactie. Gaandeweg besefte ik dat het veel meer is. Het gaat niet meer om zijn verhaal. Kijk naar zijn lobbywerk bij de justitieminister voor de wetswijziging, die er sowieso komt. Waardevolle maatschappelijke bewegingen starten wel vaker vanuit één krachtig individu. Mensen die op dezelfde nagel blijven kloppen tot die nagel in de muur zit. Denk aan priester Daens of pater Damiaan. Tim is ook zo'n individu."

---

undefined

null Beeld Florian Van Eenoo photonews
Beeld Florian Van Eenoo photonews

Het verhaal van Tim

Dik anderhalf jaar geleden verloor Tim Vanhauwaert (38), een frituuruitbater uit Roeselare, zijn zoontje Tibeau (4). Moeder Isabelle Debackere (34) verdronk hem in bad uit wraak omdat haar man wilde scheiden. Dochter Femke (8) was als tweede aan de beurt, maar de moeder viel in slaap door kalmeerpillen. Op die manier mislukte haar zelfmoordpoging.

Vlak voor de feiten was ze ontslagen uit een psychiatrische instelling na een collocatie, zónder dat de echtgenoot op de hoogte werd gebracht. Hij waande de kinderen veilig bij zijn schoonouders, maar de vrouw slaagde erin de kinderen mee naar huis te krijgen.

Tim had toen al een 20-tal pv's laten opstellen voor geweld en bedreiging. Hij had herhaaldelijk gewaarschuwd dat er zonder hulp iets ernstigs zou gebeuren. Via brieven uit de gevangenis dreigt de moeder met een nieuw gezinsdrama op hun tweede kind zodra ze vrijkomt. De assisenzaak start op 24 november.

undefined

Gezocht: donateurs

Tim Vanhauwaert: "In maart richtte ik de vzw Bescherm De Kinderen op. Doel? Dag en nacht een telefooncentrale bemannen en continu een specialistenteam klaar hebben voor de eerste crisisopvang: advocaten, (kinder)artsen, (kinder)psychologen, (kinder)psychiaters en ervaringsdeskundigen als ik, die onmiddellijk ingrijpen bij een telefoon van een ongerust familielid. Had ik zo'n hulplijn maar gehad. We zoeken minstens drie specialisten in elke discipline, het liefst meer. Op termijn moet er ook een vluchthuis komen."

Via de website www.beschermkinderen.be zoekt de vereniging 250.000 donateurs of 'beschermengelen' om elk 25 euro te storten. Het businessplan is geschreven op activiteiten gedurende 25 jaar, waarvoor 6,25 miljoen euro nodig is.

"We draaien grotendeels op vrijwilligers. Mensen die al bij de zelfmoordlijn werkten, bieden zich spontaan aan, maar sommige kernmensen moet je betalen. Met de vorige justitieminister Turtelboom werkten we een wetswijziging uit, die nu klaarstaat. Het is alleen nog wachten op goedkeuring door het nieuwe parlement. In die wetswijziging staat bijvoorbeeld dat ex-partners standaard op de hoogte gebracht moeten worden bij ontslag uit de psychiatrie, als er kinderen zijn. Daar liep het bij mij fout."

undefined

De kinderfoto-challenge

In navolging van de 'Ice Bucket Challenge' loopt op Facebook ook een 'Bescherm De Kinderen'-challenge. Bij nominatie moet je binnen 48 uur een filmpje van jezelf posten op Facebook, samen met je kinderen, kleinkinderen of andere belangrijke kinderen in je leven. Zo niet moet je geld storten voor de vzw.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234