Zondag 20/10/2019

REISNIEUWS

Vlaanderen en Nederland gaan samen toeristen lokken

In 2018 komt er een Rubensjaar in Antwerpen. Beeld BELGA

Toerisme Vlaanderen en haar Nederlandse tegenhanger NBTC Holland Marketing hebben een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend in het Mauritshuis in Den Haag. Vlaams minister van Toerisme, Ben Weyts, woonde die ondertekening bij. Nederlands minister van Economische Zaken, Henk Kamp, werd verwacht, maar geraakte er uiteindelijk niet omdat hij onverwacht niet weg kon uit de Nederlandse ministerraad.

Bedoeling van de samenwerking tussen de twee toeristische diensten is toeristen van over heel de wereld naar Vlaanderen en Nederland lokken. Deze intentieverklaring is een eerste aanzet. Er zal worden onderzocht op welke manieren Vlaanderen en Nederland in de toekomst elkaar kunnen vinden wat toerisme betreft.

Die samenwerking zal vooral ingezet worden in de promotie van Vlaanderen en Nederland bij verre markten. "Rusland, Brazilië en Zuid-Oost Azië, dat zijn bijvoorbeeld de bestemmingen waar we ons samen met Nederland moeten aanprijzen", zeggen ze bij Toerisme Vlaanderen. "In Duitsland bijvoorbeeld gaan we elk apart te werk. Daar zijn we meer concurrenten".

In zijn toespraak in het Mauritshuis zei minister Weyts dat ze met "vereende krachten" een "grotere impact" kunnen hebben. "Vroeger schreven Vlaanderen en Nederland een gezamenlijk verhaal. Daar kwam tot mijn grootste spijt een einde aan met de val van Antwerpen in 1585. Waar hadden we vandaag niet gestaan, zonder die 'Spanjolen'?"

Schilderkunst promoten
Eén concrete invulling is er nu al. Er komt een project om de Vlaamse en Hollandse meesters uit de schilderkunst samen te promoten. Peter de Wilde van Toerisme Vlaanderen legt uit: "In 2018 komt er een Rubensjaar in Antwerpen. Breugel is in 2019 450 jaar dood en dat plaatsen we dan in Brussel en Vlaams-Brabant in de kijker en in 2020 komt het gerestaureerde Lam Gods van Van Eyck terug naar de Sint-Baafskathedraal in Gent. Die drie Vlaamse meesters zijn de grote lichtbakens in onze geschiedenis en die moeten we naar voor schuiven. En in Nederland bleken ze in 2019 een Rembrandt-jaar op poten te zetten. Een koppeling van onze Vlaamse meesters en hun Hollandse meesters, die onderling veel linken hebben, kan een prachtige verhaallijn opleveren die toeristen op zoek naar cultuur moet aanspreken".

Op dat project kwam Minister van Economische Zaken Henk Kamp, na afloop van een bilateraal overleg met minister Weyts, nog even terug: "Door zulke gezamenlijke verhaallijnen op poten te zetten, kunnen we toeristen die in het ene land aankomen ook overtuigen om het andere land aan te doen. Wat we samen te bieden hebben, willen we in de wereld promoten".

"Eén en één is hier drie", zei een bijzonder opgetogen minister Weyts. "Als we gebruik kunnen maken van wat de Nederlanders aan marketing doen, dan is dat een immens voordeel, want zij investeren nog veel meer in promotie dan wij in Vlaanderen. Wij leggen onze budgetten en knowhow samen en dan kunnen we meesterlijk gaan samenwerken", besloot de Vlaamse minister met een knipoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234