Maandag 01/03/2021

Vlaanderen eist elke dag meetresultaten van zuiveringsstation

BRUSSEL

Vlaanderen wil de facturen voor het waterzuiveringsstation Brussel-Noord in de toekomst pas betalen als uitbater Aquiris dagelijks meetresultaten voorlegt. Dat kondigde minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren aan in het Vlaams Parlement.

“Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest betreurt de rampzalige gevolgen die het stilleggen van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord meebrengt voor het milieu”, schreef de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS) gisteren in een brief aan Peeters. “Wij zijn solidair met alle inwoners van Vlaanderen in dit dossier. De verantwoordelijken moeten veroordeeld worden en er zullen schadevergoedingen betaald moeten worden.” Picqué belooft dat de waterzuivering zo snel mogelijk weer op gang zal worden gebracht en belooft zo snel mogelijk duidelijkheid over de redenen voor de stillegging.De brief hielp niet om de Vlaamse regering milder te stemmen. Minister-president Peeters sprak gisteren in het Vlaams Parlement dreigende taal. Het Vlaams Gewest betaalt nu 16 procent van de kosten van het zuiveringsstation. Die kosten zal het voortaan alleen nog betalen als het elke dag meetresultaten krijgt voorgelegd van uitbater Aquiris. Die dagelijkse rapportering moet garanderen dat Vlaanderen in de toekomst snel op de hoogte is van eventuele problemen, en de Brusselse regering snel tot de orde kan roepen. Nu was het kwaad al geschied voor de Vlaamse regering werd ingelicht.In het Vlaams Parlement werd gisteren keihard uitgehaald naar zowel uitbater Aquiris als de verantwoordelijke Ecolo-minister Evelyne Huytebroeck. Aangezien noch Aquiris noch Huytebroeck present waren om tekst en uitleg te geven, richtten de partijen hun pijlen vooral op Groen!. Ze hekelden de lakse houding van de groenen tegenover zusterpartij Ecolo. “Als het om een minister van Open Vld, van sp.a of van CD&V zou gaan, zou u hier vooraan staan om het kot af te breken”, brieste CD&V-parlementslid Carl Decaluwé.

Groen! onder vuur

Groen!-parlementslid Mieke Vogels moest toegeven dat de heisa rond het Brusselse waterzuiveringsstation de groenen treft in hun corebusiness. Volgens Vogels zal ook haar partij in het Brussels parlement “heel duidelijke en scherpe vragen stellen” over waar de verantwoordelijkheden liggen. Voor haar komt het er nu vooral op aan dat het probleem zich in de toekomst niet meer stelt. “Dit mag nooit meer gebeuren, niet onder een groene minister, niet onder een blauwe of onder een rode minister.”Terwijl zijn partijgenoten Decaluwé en Eric Van Rompuy en Groen! elkaar in de haren vlogen, probeerde CD&V’er Paul Delva de boel te kalmeren met de stilaan in elk Belgisch parlement obligate haiku. “Vissen gesneuveld/door de Zenne vergiftigd/de paling lacht groen.”(KVH/JV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234