Maandag 26/10/2020

Vlaamse zorgverzekering

De Vlaamse zorgverzekering discrimineert. Dat heeft het Europees Hof van Justitie uitgesproken. Zeker zo erg is het feit dat ze bovendien asociaal is, de toegang ertoe kafkaiaans en dat het almaar moeilijker wordt er een beroep op te doen. Drie zwaar zieke patiënten in mijn huisartsenpraktijk verloren onlangs nog het recht op uitkering, niettegenstaande hun gezondheidssituatie verergerd is. De criteria worden immers almaar strenger.

Aanvankelijk moest iedere Vlaming jaarlijks 10 euro betalen voor behoeften die een volwaardige sociale zekerheid zou moeten dekken. Intussen klom de bijdrage op tot 25 euro. Bovendien is de heffing van eenzelfde bijdrage ongeacht het inkomen asociaal en ondermijnt het de solidariteit. Vervolgens leidt die politiek sneller tot privatisering. De Vlaamse regering heeft de privéverzekeringsmaatschappijen Ethias en DKV erkend als uitvoerders. Voor het eerst staan ze op gelijke voet met sociale non-profitverzekeraars zoals mutualiteiten.

Maar bovenal toont de zorgverzekering dat communautaire splitsing leidt tot kafkaiaanse toestanden. Vlamingen die niet betalen, krijgen een boete en een sanctie. Walen hebben geen recht op een zorgverzekering. Brusselaars mogen kiezen. Maar een Brusselaar die in 2006 is ingestapt, zal eerst ononderbroken tien jaar zijn bijdrage moeten hebben betaald vooraleer hij ervan kan genieten. Een Vlaming die in Wallonië woont en in Vlaanderen werkt, kan geen aanspraak maken op de zorgverzekering. Je moet er wonen én werken, tenzij je burger bent van een ander Europees land. Een Nederlander die in Nederland woont en in Vlaanderen werkt, moet verplicht aansluiten. Europa verbiedt namelijk discriminatie van burgers van Europese lidstaten in andere staten, niet in andere gewesten.

Dirk Van Duppen, Deurne

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234