Woensdag 16/06/2021

Coronavirus

Vlaamse universiteiten willen in juni hun studenten op de campus examineren

null Beeld Belga
Beeld Belga

De Vlaamse universiteiten gaan in juni examens organiseren op hun campussen, met respect voor social distancing. Dat laten de UGent, de Universiteit Hasselt en de VUB weten na onderling overleg.

Zoals geweten vinden tot het einde van het academiejaar geen lessen met fysieke aanwezigheid van studenten en lesgevers meer plaats. De universiteiten rekenen erop dat ‘on campus’ examens wel mogelijk zullen zijn.

De UHasselt gaat er voorlopig van uit dat de lockdown-maatregelen van de regering vanaf 1 juni versoepeld zijn. “We gaan ervan uit dat de campussen dan opnieuw toegankelijk zullen zijn voor de studenten. Organisatie van examens op de campus zal dan ook mogelijk zijn”, klinkt het. “Voor het geval dit onverhoopt toch niet zo zou zijn, wordt er ook gewerkt aan een alternatief scenario.”

Voor alle opleidingen is het in principe mogelijk de huidige voorziene examenperiode met één week te verlengen en toch niet later dan 10 juli de examenperiode af te ronden. Examens zijn ook in te plannen op zaterdagen en op pinkstermaandag. Ook een mogelijkheid zijn de vooravond, bijvoorbeeld startend om 17 uur.

Er komt wel strikt toezicht op de principes van algemene hygiëne en de strikte toepassing van social distancing.

Social distancing

Social distancing zal in alle examensituaties gegarandeerd worden, zo laat ook de UGent weten. Concreet zullen in de beschikbare examenlokalen drie examens per dag doorgaan, startend om 8.30 uur, 13 uur en 17.30 uur. Waar voorheen grote groepen tegelijk geëxamineerd zouden worden, zullen die voor de komende examenperiode opgedeeld worden in kleinere groepen, die dan geschrankt in een examenlokaal kunnen plaatsnemen. Tussendoor worden de banken ontsmet.

Elke examensessie duurt maximaal 3 uur. Studenten die een langere examentijd krijgen, zullen hun examens kunnen afleggen in lokalen die apart worden ingeroosterd. Er worden ook examens afgenomen op 1 juni en op zaterdagen.

“Alle on campus-examens worden geroosterd met inachtname van social distancing, zowel in het examenlokaal als bij het betreden en verlaten ervan”, waarborgt de universiteit. Inhaalexamens worden gepland op 2, 3 en 4 juli. De resultaten worden bekendgemaakt op 6 juli.

De start van de tweede zit wordt niet aangepast. Die vangt zoals gepland aan op 17 augustus.

Indien het niet mogelijk is om op de campus examens af te nemen, voorziet de universiteit een noodscenario dat ten laatste op 15 juni wordt opgestart om studenten op een alternatieve manier te evalueren.

Zittijd mogelijk verlengd

Ook de VUB laat weten dat de examens die gepland waren voor juni, gewoon doorgaan. De verschillende maatregelen om ook tijdens die examens de sociale afstand te respecteren worden nu verder uitgewerkt.

Op maandag 8 juni zal de zittijd van het tweede semester van het academiejaar 2019-2020 openen en de sluiting van de tweede examenperiode is voor alle faculteiten voorzien op 4 juli. Omwille van de maatregelen rond COVID-19 sluit de VUB wel niet uit dat de zittijd met één week verlengd wordt en dat er mogelijk ook examens in het weekend plaatsvinden. Intussen worden de regels rond sociale afstand tijdens de examens verder uitgewerkt.

De VUB streeft er in deze coronacrisis ook naar om de studieverlenging zoveel mogelijk te beperken en het verloop van het academiejaar te handhaven. Het verlof van de studenten en de professoren wordt ook gerespecteerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234