Maandag 23/09/2019

Vlaamse uniefs wereldkampioen sponsoring

Beeld PHOTO_NEWS

Nergens ter wereld betaalt de industrie meer academisch onderzoek. Aan de Vlaamse universiteiten bestellen en financieren bedrijven 16,1 procent van alle research. "We moeten opletten dat we niet te afhankelijk worden van een groot bedrijf."

Niet hetAmerikaanse of het Britse, maar wel het Vlaamse hoger onderwijs krijgt de meeste financiering van de industrie. Volgens de meest recente cijfers wordt 16,1 procent van de onderzoeksuitgaven van de instellingen voor hoger onderwijs betaald door het bedrijfsleven. Daarmee is Vlaanderen de absolute koploper binnen de OESO. Duitsland is met 15,1 procent tweede, zo blijkt uit een rapport van het interuniversitair Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM).

Evenwicht bewaren
Het expertisecentrum verklaart dat het hoge percentage "een duidelijk en beduidend teken is van de kwaliteit en relevantie van het wetenschappelijk werk dat aan onze academische instellingen gebeurt". Toch rijzen er ook vragen over de onafhankelijkheid van het onderzoek.

 
16,1% van de onderzoeksuitgaven wordt in Vlaanderen betaald door het bedrijfsleven
VUB-rector De Knop. Beeld PHOTO_NEWS

"Het percentage ligt vrij hoog", zegt Rik Torfs, toekomstig rector van de KU Leuven. "Ik ben niet tegen sponsoring, maar we moeten wel het evenwicht bewaren om onze onafhankelijkheid te garanderen. Zo moeten we opletten dat we niet te afhankelijk worden van een groot bedrijf en moeten we vermijden dat we omwille van commerciële belangen onze mond houden."

Kritisch
De industrie sponsort via contractresearch en leerstoelen voornamelijk in de richting economie, de medische sector en de ingenieurswetenschappen. Aan de KU Leuven bestaan er stoelen betaald door Kellogg's, Deloitte, Bayer, GlaxoSmithKline en Pfizer. De Vrije Universiteit Brussel heeft met onder meer Belfius Insurance en Ethias een 'Stewardship of Finance' opgericht. Rector Paul De Knop: "Maar wij beslissen welke professor de leerstoel bekleedt. En dat werd, tot verbazing van de verzekeringsmaatschappijen, antropoloog Paul Jorion, die zeer kritisch is ten opzichte van de financiële sector."

Overheidsgeld
Torfs en De Knop wijzen erop dat ook overheidsgeld gekleurd kan zijn. "Met de industrie sluiten we geen resultaatsverbintenissen af, met de overheid gebeurt dat wel", zegt De Knop. "Ook bestaan er embargo's, waarbij wij alleen mogen publiceren als de overheid dat toestaat. Natuurlijk bepaalt de industrie de focus van het onderzoek, bijvoorbeeld kankerresearch, maar dat doet de Vlaamse overheid ook. Die legt de nadruk fel op gelijke kansen en gender."

 
15,1% van het onderzoek wordt in Duitsland gesponsord door de industrie. Daarmee is het land tweede
Rik Torfs, toekomstig rector van de KU Leuven. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234