Maandag 06/12/2021

Vlaamse tv scoort over de taalgrens

Schrik niet als u de komende maanden tijdens het zappen op een Franstalige versie van een van uw favoriete programma's stoot. Na de verovering van het verre buitenland slagen Vlaamse televisiemakers er nu ook steeds vaker in de taalgrens over te steken.

De televisiemuur tussen beide landsdelen vertoont steeds meer barsten. Productiehuis deMENSEN maakt voor RTL-TVI Puis-je vous embrasser, een remake van Mag ik u kussen? en Appels d'urgence, de Franstalige versie van De noodcentrale dat begin dit jaar op Eén te zien was. RTBF heeft dan weer La vie secrète de nos enfants op de planning staan, een programma dat bij VTM nog als Het geheime leven van 5-jarigen door het leven ging. Ook een remake van de zondagavondreeks Professor T. staat nog op de planning.

Dat het in het verleden zo moeilijk was voor Vlaamse televisiemakers om voet aan grond te krijgen in Wallonië heeft veel, zo niet alles, te maken met de specifieke situatie van de televisiemarkt in Franstalig België. De Waalse zenders moeten immers niet alleen met elkaar afrekenen in de strijd om de gunst van de kijker, er komt ook flink wat concurrentie vanuit Frankrijk. In het weekend bijvoorbeeld, wanneer de Franse zenders zwaar uitpakken, halen ze bij RTBF en RTL-TVI hun zendschema's zo goed als leeg.

Een aanpak die het aantal kansen voor eigen producties meteen fors beperkt. Ook de internationale connecties van RTL-TVI dragen daartoe bij. Die zender maakt deel uit van de internationale RTL Group waartoe onder andere ook de Franse zenders M6 en W9 behoren. Veel van de programma's die op die zenders te zien zijn, krijgen na hun eerste uitzendbeurt in Frankrijk een tweede leven bij ons. Wat alweer ten koste gaat van het aantal beschikbare plaatsjes in het zendschema.

Dat zoveel Walen naar Franse zenders zappen heeft ook impact op de beschikbare budgetten. Een niet onaanzienlijk deel van het reclamegeld vloeit richting Frankrijk waardoor de Waalse zenders minder middelen overhouden om in eigen producties te investeren.

Maar tegenwoordig slagen Vlaamse tv-makers er steeds vlotter in om die klippen te omzeilen. Een rechtstreeks gevolg van de verhoogde inspanningen die een aantal productiehuizen doen om de Waalse zenders warm te maken voor wat zij op het scherm brengen.

De missie van Deborsu

Woestijnvis bijvoorbeeld lonkt al een tijdje naar de andere kant van de taalgrens. Het productiehuis schakelde zelfs Christophe Deborsu in om als speciale gezant de onderhandelingen net iets soepeler te laten verlopen. Concrete projecten heeft Woestijnvis in Wallonië voorlopig nog niet op de planning staan, maar volgens Deborsu hebben zijn missies wel degelijk iets in gang gezet. "Ook andere Vlaamse televisiemakers zijn gaan beseffen dat er in Wallonië wel degelijk kansen liggen."

Een productiehuis als deMENSEN bijvoorbeeld nam het Franstalige productiebedrijf Stromboli over met de uitdrukkelijke bedoeling Franstalige fictie te gaan produceren. Dat lijkt ook aardig te lukken. De fictiereeks Tytgat Chocolat die volgend voorjaar op Eén te zien is, komt ook bij RTBF op het scherm, net als de remake van Professor T.

Ook de reputatie van de Vlaamse televisiesector speelt een rol. De laatste paar jaar kapen Vlaamse creatieven steeds vaker prijzen weg op televisiefestivals allerhande. Dat gaat ook in Wallonië niet ongemerkt voorbij.

En dan zijn er nog de steeds frequentere samenwerkingen. Voor internationale formats als The Voice of Belgium's Got Talent slaan Vlaamse en Waalse zenders al langer de handen in elkaar door bijvoorbeeld op te nemen in dezelfde studio, wat de kostprijs naar beneden haalt.

Maar dat is dus niet het enige voordeel. "Dat soort coproducties smeedt banden", legt Deborsu uit. "Producenten en televisiedirecteurs die elkaar normaal gezien nooit zouden ontmoeten, lopen elkaar daar plots wel tegen het lijf."

De kloof tussen beide landsdelen mag dan al kleiner worden, toch kun je niet zomaar een Vlaams programma naar Wallonië kopiëren. Zo duren Franstalige programma's een stuk langer dan hun Nederlandstalige tegenhangers. "Avondvullende talkshows zijn in Frankrijk geen uitzondering", vertelt Kris Spaepen die als managing director van Zodiak Belgium een Franstalige versie van Het geheime leven van 5-jarigen draait.

Ook bij De Chinezen hebben ze dat gemerkt bij hun remake van De noodcentrale. "Sommige van de interventies die we in de Franse versie laten zien duren nu zes minuten. In de Vlaamse versie zou dat ondenkbaar zijn.", vertelt zakelijk directeur Harald Hauben.

Gebrek aan BW's

Ook het decor is een aandachtspunt zo blijkt. "Een decor mag bij ons wel een donker hoekje hebben", zegt Spaepen. "In Wallonië hebben ze een voorkeur voor volledig uitgelichte achtergronden."

Ook niet alle formats blijken geschikt voor een transfer naar Wallonië. Panelprogramma's blijken moeilijk te liggen. Een gebrek aan bekende Walen zo blijkt. "Maar dat er een Franse versie komt van Mag ik u kussen? bewijst dat ook dat geen onoverkomelijk probleem kan zijn. De gelijkenissen tussen Wallonië en Vlaanderen zijn veel groter dan de verschillen. Ook op televisievlak."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234