Maandag 24/06/2019

Onderwijs

Vlaamse studenten blijven massaal kiezen voor hogeschool en universiteit

Beeld Eric de Mildt

Dit academiejaar waren er 240.332 inschrijvingen aan een hogeschool of universiteit. Dat is een record, zo blijkt uit de nieuwe publicatie Hoger onderwijs in cijfers van bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V). 

Het aantal Vlaamse studenten die kiezen voor een hogeschool of universiteit, blijft toenemen. In het academiejaar 2009-2010 waren er iets meer dan 196.000 inschrijvingen. Dit jaar zijn dat er al ruim 240.000, een stijging dus van meer dan 20 procent. 

“Onze hogescholen en universiteiten doen het heel goed”, benadrukt minister Crevits. “Het succes van ons Vlaams hoger onderwijs staat dan ook buiten kijf. En dat is goed nieuws voor onze arbeidsmarkt. Bedrijven vragen sterk opgeleide profielen, wat ook blijkt uit de tewerkstellingscijfers van professionele bachelors en masters.”

Top drie populairste opleidingen

Hogeschool

1. Handelswetenschappen en bedrijfskunde (36.716 inschrijvingen)

2. Gezondheidszorg (18.961 inschrijvingen)

3. Onderwijs (17.687 inschrijvingen)

Universiteiten

1. Rechten, notariaat en criminologische wetenschappen (12.134 inschrijvingen)

2. Economische en toegepaste economische wetenschappen (12.034 inschrijvingen)

3. Industriële wetenschappen en technologie (10.425 inschrijvingen)

De totale toename komt op dit moment vooral de universiteiten ten goede, terwijl het aantal inschrijvingen in hogescholen heel licht is gedaald. De stijging is vooral te danken aan de populariteit van schakelprogramma’s, waarmee studenten die eerst aan de hogeschool zijn gestart hun opleiding kunnen voortzetten aan de universiteit. Dankzij zo’n schakelprogramma kunnen professionele bachelors zich bijscholen, zodat ze met dezelfde voorkennis als een academische bachelor aan die opleiding kunnen beginnen.

Een goeie zaak, vindt Crevits. “Het is positief dat meer en meer studenten op deze manier toch een masterdiploma halen. Een hoger onderwijs waar ‘schakelen’ wordt gestimuleerd en jongeren worden uitgedaagd in het najagen van hun dromen en ambities, kan ik alleen maar toejuichen.”

Pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool Gent) is niet verbaasd over het succes van de schakelprogramma’s. 
“Je ziet vaker dat studenten die vrezen dat ze het niet zullen halen aan de unief, toch eerst voor de hogeschool kiezen. En vervolgens dan toch via een schakelprogramma aan de universiteit terechtkomen.”

Voor dit academiejaar gaat het alvast om 7.770 inschrijvingen. Bij de schakelprogramma’s zijn vooral de studierichtingen ‘industriële wetenschappen en technologie’, ‘handelswetenschappen en bedrijfskunde’ en ‘psychologie en pedagogische wetenschappen’ populair. 

Toch kan je ook kanttekeningen plaatsen bij het grote succes van het hoger onderwijs, vindt De Bruyckere. “Het zet het hoger onderwijs ook onder druk. Als meer mensen zich inschrijven, heb je groter aula’s, grotere groepen, meer verbeterwerk. Terwijl de financiering niet per se meteen volgt. Nu, hoe dan ook hebben we meer hoger opgeleiden nodig, dus dat moeten we toejuichen. Maar we mogen ook niet vergeten dat we stilaan van veel beroepsgroepen er veel nodig hebben.”

Slaagkansen

De KU Leuven kan nog steeds de meeste studenten overtuigen. Daarna volgen de UGent en UAntwerpen. De Vrije Universiteit Brussel is wel de sterkst stijgende universiteit, met een toename van ruim 7 procent inschrijvingen. Bij de hogescholen doet de Hogeschool Gent het het best. De Thomas More Mechelen-Antwerpen is de sterkste stijger (+3,5 procent). 

Of al die studenten binnen enkele jaren daadwerkelijk een diploma mee naar huis nemen, is uiteraard nog te vroeg om te zeggen. Recente cijfers van de KU Leuven tonen dat amper de helft van de studenten zijn bachelordiploma haalt binnen de vijf jaar. Tien jaar geleden was dat nog 60 procent. Een trend die ook bij de andere Vlaamse universiteiten merkbaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden