Woensdag 25/05/2022

Studenten

Vlaamse studente streamt haar studeersessies voor 21.000 YouTube-volgers

De twintigjarige Heleen zet steevast de webcam aan wanneer ze studeert. Ze wordt onder meer gevolgd door Argentijnen, Amerikanen en Koreanen. Beeld Photo News
De twintigjarige Heleen zet steevast de webcam aan wanneer ze studeert. Ze wordt onder meer gevolgd door Argentijnen, Amerikanen en Koreanen.Beeld Photo News

Als Heleen op kot in Antwerpen studeert, kijkt de hele wereld mee. Of toch 21.000 andere blokkers. De Belgische studente klapt de boeken open, zet de webcam aan en livestreamt haar gezwoeg tot wel acht uur uur lang.

Bieke Cornillie

'Studeer live met mij. Extreme herhalingsdag.' Om 9 uur stipt begon Heleen (20) er gisterochtend aan. De webcam aan, YouTube-kanaal en boeken open, en blokken maar. De studente industriële wetenschappen en chemie plande een studiesessie van drie uur in - kort, maar het was dan ook een laatste keer herhalen voor haar examen in de namiddag. Duizenden andere blokkers keken virtueel mee.

Nochtans is er amper iets te zien. Een eenvoudig kot in Antwerpen, het bed keurig opgemaakt en een bureau waaraan een geconcentreerde studente zich in dikke cursussen verdiept. Wat balpennen ook, een cursusblok, een pak snoeptomaatjes en een blok chocolade. Wie het geluid van de livestream aanzet, hoort af en toe een blad dat wordt omgeslagen, maar verder blijft het muisstil.

'Uitstelgedrag bestrijden'

Sinds drie jaar streamt Heleen haar studeersessies zo live op YouTube. En dat blijkt bijzonder populair. Het kanaal van de Vlaamse studente - 'Study Vibes' - telt ondertussen ruim 21.000 volgers. Stuk voor stuk studenten die willen zien hoe zij studeert. Want het helpt, zo blijkt.

"Ik heb die sociale controle nodig", verklaart Heleen haar bijzondere studeertactiek. "Dankzij mijn YouTube-kanaal hoef ik niet meer steevast naar de bib om in groep te blokken. En ga ik ook niet in de zetel zitten, want dan heeft iedereen het gezien. We studeren virtueel samen, mijn abonnees en ik."

null Beeld RV
Beeld RV

Heleen kwam op het idee toen ze in het zesde middelbaar haar tanden stukbeet op wiskunde. "Ik wilde per se die ingenieursopleiding gaan doen en was ervan overtuigd dat ik niet faalde voor wiskunde door een tekort aan inzicht. Het was mijn uitstelgedrag dat me de das omdeed. Ik zocht manieren om dat probleem op te lossen. Omringd door studenten, zoals bijvoorbeeld in de bib, is één ding. Maar in de examenstudie van de middelbare school zat daar ook nog een leerkracht op te kijken. Samen studeren én controle: die twee dingen kan ik combineren in mijn streams."

Op bepaalde dagen is Heleen op YouTube tot wel acht uur lang met haar neus in de boeken te zien. Er kijken Amerikanen, Argentijnen, Koreanen mee. Ook uit ons land en Nederland, al blijft die aanhang voorlopig schaars. "Meestal studeer ik op kot en dan voel ik me enorm gesteund door alle volgers, die kunnen reageren op mijn video's. Die reacties bekijk ik wel pas na het studeren. Blok ik thuis, dan gebeurt het weleens dat mijn ouders in het beeld lopen, als mijn moeder me worteltjes of een appel komt brengen. (lacht)"

Ook haar studiekalender gooit de studente online. "Een week op voorhand kunnen mensen zien wanneer en hoelang ik ga streamen en studeren. Dat is nog een bijkomende factor om me echt wel aan dat schema te houden. Ik maak het hele jaar door video's, ook als ik gewoon mijn lessen bijhoud."

'Geen perfecte student'

Dat die 21.000 controlerende paar ogen haar feilloos door de examens helpen, wil Heleen niet gezegd hebben. "Ik heb toch al één herexamen. Het is niet omdat ik een YouTube-studeerkanaal heb, dat ik de perfecte student ben. Maar zonder zou ik nooit zover geraakt zijn, daar ben ik zeker van."

Bij de studiehulporganisatie Teleblok luisteren ze met open mond naar het verhaal van de populaire YouTube-student. "Ik kan me heel goed voorstellen dat dat werkt", zegt Griet Speeckaert. "Zien studeren doet studeren, dat is wat veel studenten aantrekt om in bibliotheken of elders samen te blokken. Als iedereen het binnenkort gaat doen, dan is er uiteraard niet veel sociaals meer aan. Daarnaast geeft iets gemeenschappelijks ook heel veel steun. Als Heleen eens zucht of een lastige dag heeft, dan weten haar volgers dat het iemand anders ook kan overkomen. Het kan herkenning bieden. Ze weten dat ze er niet alleen voor staan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234