Maandag 25/10/2021

Vlaamse stillevens

Het Oostenrijks charmeoffensief kent geen grenzen. Achttien olieverfschetsen en schilderijen van Rubens uit de Weense Academie voor Schone Kunsten zijn momenteel te zien in het Brusselse stadhuis (DM 11/3), en vanaf maandag pakt het Weens Kunsthistorisch Museum uit met Vlaamse stillevens uit de 16de en 17de eeuw, onder meer uit de eigen collectie. Voor het eerst wordt bewust een onderscheid gemaakt tussen de Zuid- en Noord-Nederlandse stillevenschilderkunst. Er zijn 130 doeken te zien van de hand van Brueghel en Rubens en van echte specialisten onder wie Pieter Aertsen, Joachim Bueckelaer, Joris Hoefnagel, Cornelis Gysbrechts, Osias Beert, Clara Peeters, Jan van den Hecke, Daniel Seghers, Peter Snyders, Jan Fyt en Jan Davidsz de Heem. Das Flämische Stilleben loopt tot eind juli in het Palais Harrach in Wenen. Meer info: www.khm.at.

Surrealistische revolutie in Parijs en Düsseldorf

Giorgio de Chirico, Max Ernst, André Breton, René Magritte, Salvador Dali, Juan Miró, Alberto Giacometti, Man Ray... De tenoren van het surrealisme zijn, na hun gesmaakt optreden vorig jaar in de Londense Tate Modern, opnieuw allemaal present. Dit keer maken ze hun opwachting in het Parijse Centre Pompidou. La Révolution surréaliste verwijst naar de titel van een surrealistisch tijdschrift en de wil van de surrealisten om een actieve rol te spelen in het interbellum. Daarom presenteert de tentoonstelling niet alleen schilderijen, grafisch werk, foto's, film en beelden van de jaren twintig tot begin jaren veertig, toen de spilfiguren naar Amerika trokken, ze toont ook manuscripten en boeken, die de voor de surrealisten uiterst dunne lijn tussen schilderkunst, poëzie en literatuur illustreren. Eind juli verhuist de tentoonstelling naar de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf. Meer info: www.centrepompidou.fr.

Groene kunstenaar

No walk, no work. Dat is sinds de jaren zeventig het motto van Hamish Fulton. Fultons wandelingen, die enkele uren tot meerdere weken duren, brachten de Britse kunstenaar onder meer naar IJsland, India en Japan. Toch is Fulton geen gewone land artist. Hij maakt er een punt van geen enkel spoor in het landschap achter te laten: hij plaatst geen kunstwerken in de natuur of neemt voorwerpen uit de natuur mee. Bij hem draait alles om de fysieke ervaring, het engagement met het landschap. Bedoeling is dat de uit deze ervaringen resulterende foto's en teksten als vertrekpunt fungeren voor het geestelijke engagement van de toeschouwer met deze wandelingen. Nieuw en recent werk van deze beeldhouwer, fotograaf, conceptueel kunstenaar is vanaf vandaag te zien in Tate Britain. Meer info: www.tate.org.uk/britain.

Swinging sixties

Joe Tilson is een Brits schilder, beeldhouwer en ontwerper. Samen met Frank Auerbach, Peter Blake en David Hockney studeerde hij in de jaren vijftig aan de Royal College of Art in Londen. De Royal Academy of Arts, waarvan de Royal College of Art deel uitmaakt, wijdt vanaf vandaag een retrospectieve aan deze 'oud-leerling'. Aanvankelijk werd Tilsons naam in een adem genoemd met die van andere popartkunstenaars. In de jaren zeventig legde hij zich toe op met de hand gemaakte houten en metalen constructies. Het landschap in de omgeving van het Italiaanse Cortona deed hem terugkeren naar de schildersezel. Joe Tilson RA: Pop to Present presenteert een veertigtal werken, waarin de grote thema's seks, geboorte en dood centraal staan en beeld en tekst gecombineerd worden. Meer info: www.royalacademy.org.uk.

Christel Lemmens

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234