Dinsdag 26/01/2021

Kanker

Vlaamse sterft na alternatieve kankerbehandeling

In dit oud herenhuis wijdt K.R. zich fulltime aan de alternatieve aanpak van kanker. De vrouw van het slachtoffer: "Omdat hij met 100 procent biologische producten werkt, was het ook totaal niet gevaarlijk. Zogezegd."Beeld rv

De politie in Duitsland onderzoekt de dood van drie kankerpatiënten in een centrum voor alternatieve geneeskunde. Onder de slachtoffers ook een Vlaamse: Leentje Callens (55) uit Beveren-Waas. "De bedoeling was dat ze daar zou aansterken. Niet dat die dokter haar zou vermoorden."

"Waarom, waarom, waarom? Waarom zijn we in godsnaam naar dat centrum in Duitsland getrokken?"

Diep vanbinnen kent Françoise Goedhuys het antwoord. "We waren wanhopig. In oktober vorig jaar stelden dokters pancreaskanker vast bij Leentje. Ze kreeg chemo en de tumor werd tijdens een operatie verwijderd. Maar de dokters waarschuwden dat het niet voorbij was. Leentje was ongeneeslijk ziek, maar nog niet terminaal. Normaal zouden we volgend jaar trouwen. Door haar ziekte zijn we versneld gehuwd, op 18 juni. Een prachtige dag."

Maar met haar gezondheid ging het bergaf. "Ze viel 17 kilogram af en voelde zich steeds zwakker. Klagen deed ze niet. Wij wilden gewoon dat ze zich beter zou voelen, al was het maar een beetje. Uit wanhoop wilden we werkelijk alles proberen."

In hun zoektocht naar een oplossing botste het echtpaar op de website van een centrum in Duitsland, vlak bij de grens met Nederland. Daar wijdt natuurarts K.R. zich in een oud herenhuis fulltime aan de alternatieve aanpak van kanker. Callens en Goedhuys kozen na een gesprek met de man - in een vorig leven manager voor ziekenhuisapparatuur - voor het volledige kankerprogramma van 10 weken. Kostprijs: 9.900 euro. "We verwachtten geen mirakels", zegt Goedhuys. "Omdat hij met 100 procent biologische producten werkt, was het ook totaal niet gevaarlijk. Zogezegd." (blaast)

De overleden Leentje Callens (l.) en haar echtgenote Françoise Goedhuys.Beeld rv

In beslag genomen

Op dag drie van de behandeling liep het fout. "Vorige week maandag en dinsdag kregen Leentje en vier andere patiënten een eerste keer baxters van K.R.. Er was geen enkel probleem. Woensdagochtend gaf hij haar en de anderen opnieuw een zogenaamde glucoseblocker. Leentje werd op slag misselijk en draaide weg. Ook twee andere patiënten werden ziek."

"Ik heb R. onmiddellijk gevraagd wat er aan de hand was. Hij zei dat hij voor het eerst baxters uit Amerika gebruikte. Normaal kocht hij die in Duitsland. Hij heeft toen gemaild met de fabrikant en kreeg snel antwoord. Volgens hem was alles oké. Maar Leentje was er erg aan toe. Ze raakte niet meer zelfstandig rechtop. K.R. gaf haar daarop nieuwe baxters en liet ons vervolgens met de auto vertrekken naar ons hotel, vlak bij Venlo. Dat was eigenlijk onverantwoord. Leentje had toen al coördinatieproblemen."

In het hotel hielp Goedhuys haar echtgenote in bed. "Leentje heeft nog heel weinig gezegd. Ook toen klaagde ze niet. Om 4 uur 's nachts kreeg ze ineens stuipen. Ik heb onmiddellijk een ambulance gebeld. Tien minuten later was die daar. Omdat het zo ernstig was, wilden ze Leentje niet naar het ziekenhuis van Venlo brengen, maar meteen naar dat van Nijmegen. Ik ben die 63 kilometer in de ambulance meegereden. Onderweg hebben ze haar moeten intuberen. Bij de aankomst in het ziekenhuis besefte ik hoe ernstig het moest zijn. Er stonden zeker twintig artsen en verplegers voor haar klaar."

Uren gingen voorbij. De dokters wilden Callens op de intensieve afdeling laten ontwaken. Alleen werd ze niet wakker en kreeg ze opnieuw stuipen. "Om 15 uur verklaarden de dokters haar hersendood. Ik heb toen samen met Leentjes zus en mijn dochter, die in allerijl naar het ziekenhuis waren afgezakt, beslist de machines te laten stilleggen. Omdat er duidelijk een link was tussen het infuus dat Leentje kreeg en de problemen, is de politie verwittigd."

Goedhuys had in de uren voor de dood van haar echtgenote ook nog twee keer telefonisch contact met 'dokter' K.R.. "Ik vertelde hem dat Leentje in het ziekenhuis lag en vroeg of hij wist hoe het met de andere patiënten was. Hij beweerde dat ze aan de beterhand waren. Vermoedelijk was dat een leugen, want intussen heeft de politie van Nijmegen me gezegd dat Peter, een Nederlandse patiënt die samen met Leentje behandeld werd bij R., ook is overleden. En ik kreeg ook een e-mail van de man van Joke, die zich vorige week samen met Leentje bij R. liet behandelen voor borstkanker. Zij is zondag overleden. Ik heb geen idee hoe het met de andere twee patiënten gaat. Ik heb geen contact met hun families. Maar ik vrees het ergste."

Van K.R. heeft ze intussen niets meer gehoord. "De politie is de dag van Leentjes overlijden onmiddellijk binnengevallen in zijn kliniek. De speurders hebben veel materiaal in beslag genomen. R. heb ik niet meer gehoord. Hij is onbereikbaar. Vermoedelijk zit hij in de cel."

Pure horror

"Zaterdag wordt Leentje begraven. Oké, Leentje was ziek. Maar haar tijd was zeker nog niet gekomen. Hoe ik het draai of keer: hij heeft haar gewoon vermoord. Waren we maar niet naar Duitsland gereisd. Op voorhand zochten we nochtans bewust naar slechte kritieken over K.R.. We vonden er geen enkele. Dat stelde ons gerust."

De politie van Oost-Nederland bevestigt de verdachte overlijdens van R.'s patiënten. "Duitse speurders onderzoeken nu wat er precies is fout gegaan in het centrum", zegt woordvoerder Ben van Ingen Schenau. Het parket van de Duitse deelstaat Krefeld was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234