Dinsdag 12/11/2019

Vlaamse steden krijgen straataudit

Voetgangersbeweging neemt openbaar domein onder de loep

Brugge

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

De Voetgangersbeweging wil straten, pleinen, parken en wijken in heel Vlaanderen onderwerpen aan hun 'voetgangervriendelijkheid', want daar durft wel eens iets aan te schorten. Daarom moet de overheid de audits die uit die inspecties voortvloeien aangrijpen om tot een betere inrichting van het openbaar domein te komen.

Als voetganger lijkt de straat soms een heuse jungle. Om dat aan te tonen, troont Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging zijn gevolg mee naar een plek in de Langestraat in Brugge. Ter hoogte van de Kringwinkel staat er een kermiswagen geparkeerd op het trottoir, afgezet met dranghekken. Ervoor staan een boom en een verkeersbord, daarnaast een vuilnisbak en een telefooncel. Allemaal op een paar vierkante meter. Een perfect voorbeeld van met hoe weinig ruimte een voetganger het vaak moet doen.

Natuurlijk, wie jong en lenig is, slalomt er behendig om heen, maar wat als je blind bent, of je je met een rolstoel moet verplaatsen? Dat soort omstandigheden werken verzuring in de hand, meent Dhollander, en uiteindelijk komen sommige mensen de deur nog amper uit. Daarom wil de Voetgangersbeweging in heel Vlaanderen straataudits laten doen. Iedereen die wil, kan aan de hand van een lijst met negen punten een rapport opstellen over de kwaliteit van om het even welke straat, woon- of winkelwijk, plein of park. Daarbij is er aandacht voor onder meer de toegankelijkheid, het verkeer, de groenvoorziening, de oversteekvoorzieningen en het onderhoud.

Is het rapport klaar, dan kan het naar de overheid, in de hoop dat die de bevindingen meeneemt in haar beleid. "De overheid heeft hier een boodschap aan", vindt Dhollander.

De overheid moet dan ook niet met bang zijn voor deze audits, vindt Dhollander. "Er moet juist een dialoog ontstaan om details op te lossen. Dat kan bijvoorbeeld door samen met de wijkcomités initiatief nemen." Juist die samenwerking is belangrijk, meent de Voetgangersbeweging. Het zal de betrokkenheid van de bewoners verhogen. Als er bovendien tegemoet gekomen wordt aan hun verzuchtingen, zal ook de tevredenheid toenemen.

Daarnaast hoopt de Voetgangersbeweging dat de overheid de straataudit ook zelf als werkinstrument hanteert. "Ze staan daarvoor open", meent Dhollander. "Dat moet ook wel, want er bestaat onder de bevolking heel wat wrevel over niet goed aan voetgangers aangepaste straten."

Met een aantal gemeenten zijn al contacten gelegd. Onder meer met de gemeente Kasterlee onderhandelt de Voetgangersbeweging om het Marktplein aan de hand van de auditmethode heraan te leggen.

Nu al zijn er audits gedaan in Brugge, Antwerpen en Lokeren. Donald Allary nam de Langestraat in Brugge onder handen. Heel verhelderend, vindt hij zelf. "Hierdoor kijk je naar dingen waar je anders niet aan denkt, omdat je nu vanuit verschillende perspectieven moet kijken: kinderen, blinden en rolstoelgebruikers. Als je met een doek voor je ogen over een kapotte straat loopt, vraag je je af wat dat wel niet moet zijn voor blinden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234