Maandag 29/11/2021

Vlaamse sportfederaties vrezen erkenning tweede Brugse topsportschool

'Nog meer versnippering nefast voor topsportonderwijs'

Vlaanderen telt acht topsportscholen. 'Eigenlijk al te veel', vindt de Vlaamse Sportfederatie (VSF). Intussen loopt in Brugge, waar het Koninklijk Atheneum al erkend is, opnieuw een aanvraag tot erkenning. 'Als die goedgekeurd wordt, is het hek van de dam", zegt VSF-voorzitter Dirk Van Esser. 'Nog meer versnippering betekent het einde van de topsportscholen.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Het Vrij Handels- en Sportinstituut Sint-Michiels (VHSI) in Brugge heeft bij de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) een aanvraag ingediend om het statuut van topsportschool te verwerven. Op 600 meter wandelafstand, richting station, ligt met het Koninklijk Atheneum nochtans al een erkende topsportschool. De eerste behoort tot de katholieke koepel, de tweede tot het gemeenschapsonderwijs.

"Het is net die onderwijsstructuur die ons parten speelt", zegt Dirk Van Esser, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie. "Het zijn de verschillende schoolnetten die dicteren wat er gebeurt. En eens er bepaalde toezeggingen gedaan zijn, is het zeer moeilijk die terug te draaien. Dus laat het ons bij die acht Vlaamse topsportscholen houden."

In 2002 nog adviseerde de VSF samen met Bloso toenmalig minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) om het aantal topsportscholen te beperken, en zelfs terug te brengen tot vijf. De VSF wil één topsportschool per provincie die kwalitatief hoogstaand onderwijs met topsport combineert. Een onmogelijke opdracht blijkbaar. "Vanderpoortens voorganger Luc Van den Bossche (SP) had ook al geen oplossing gevonden binnen de netten. Hij adviseerde ons toen om een eigen net te starten. Iets waar we toen geen zin in hadden en ook niet klaar voor waren trouwens."

Intussen zijn we drie jaar verder en is de VSF aan het onderzoeken of ze, indien nodig, toch een eigen net kan oprichten. "Als die nieuwe aanvraag goedgekeurd wordt, verwachten we een wildgroei aan topsportscholen", zegt Van Esser. "Dat zou het einde van zinvol topsportonderwijs betekenen. Andere sportscholen zullen ook geneigd zijn een erkenning aan te vragen en dat zal enkel tot een geldverslindende versnippering leiden. Minder scholen met meer topsporters betekent dat de faciliteiten, de kwaliteit en de aangeboden studierichtingen voor de topsporters toenemen. Wij willen topsportonderwijs waarbij de topsporter centraal staat, en niet de verschillende onderwijsnetten. Een topsporter wil aan topsport doen en ligt niet wakker van welk net dan ook. Wij zien een schoolnet als een middel, terwijl dat middel nu naar voren wordt geschoven als een doel. Als een nieuwe erkenning volgt, is een eigen net de enige uitweg die ons nog rest."

Hugo Ketels, directeur van het VHSI, begrijpt niet waarom er zoveel poeha gemaakt wordt over de aanvraag. "Wij zijn met 370 leerlingen een van de grotere sportscholen van Vlaanderen en hebben al heel wat topsporters voortgebracht. In de Brugse derby stonden met Hans Cornelis, Peter Mollez en Stijn De Smet drie oud-leerlingen op het veld. Ex-Club-speler Karel Geraerts studeerde aan onze school en met kajakster Petra Santy hadden we een oud-leerling op de Spelen in Athene. De motivatie om nu het statuut van topsportschool aan te vragen, komt van onszelf. Leerlingen en ouders vragen dat. Als sportschool kunnen we onze sporters, afhankelijk van hun richting, zes of negen uur algemene sportopleiding bieden. Als topsportschool heeft elke studerende topsporter recht op twaalf uur opleiding binnen zijn discipline."

Ook het argument van de versnippering weerlegt Ketels. "Als school zijn we enkel verantwoordelijk voor het niveau van ons theoretische onderwijs en dat ligt bij ons zeer hoog. De sportopleiding moet worden verzorgd door de federatie(s) en in Brugge is voldoende accommodatie voorhanden."

De VSF zat vorige maand samen met minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) om haar bekommernis te bespreken. "De minister is geen vragende partij voor nieuwe topsportscholen", zegt zijn woordvoerder Ward Verhaeghe, "maar als er een dossier op tafel ligt, zal hij dat bekijken en beoordelen. Maar de voorwaarde voor een erkenning als topsportschool is een overeenkomst met een van de sportfederaties. De bal ligt in hun kamp."

Dirk Van Esser (Vlaamse Sportfederatie): 'Als een nieuwe erkenning volgt, is een eigen net de enige uitweg'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234