Maandag 28/11/2022

Politiek

Vlaamse regering zoekt nieuwe bouwmeester

De nieuwe bouwmeester wordt de opvolger van Peter Swinnen. Beeld Tim Dirven
De nieuwe bouwmeester wordt de opvolger van Peter Swinnen.Beeld Tim Dirven

De Vlaamse regering is op zoek naar een nieuwe Vlaams bouwmeester. Hij/zij moet Peter Swinnen opvolgen, die begin februari werd ontslagen. Hem werd belangenvermenging en slecht personeelsbeleid verweten.

Eric Rinckhout

Op 13 maart nam adjunct-bouwmeester Stefan Devoldere de fakkel over. Aanvankelijk zou zijn opdracht eind september aflopen, maar Devoldere blijft als waarnemend bouwmeester aan tot eind dit jaar. De nieuwe bouwmeester zal aantreden op 1 januari 2016. Zijn (of haar) mandaat loopt tot 30 juni 2020.

Bijna was er geen bouwmeester meer geweest. Het Vlaams regeerakkoord wilde vorig jaar de functie vervangen door een 'bouwmeestercollege' dat zou bestaan uit vijf deeltijdse experts en alleen nog een adviserende rol zou hebben.

In en buiten kringen van architecten, opdrachtgevers en projectontwikkelaars zorgde die beslissing voor een storm van protest. Nagenoeg eensluidend klonk het dat het wegsnijden van de functie de domst mogelijke beslissing was die de Vlaamse regering kon nemen. De Vlaams bouwmeester, een functie die in 1998 werd gecreëerd, had immers in de voorbije vijftien jaar voor een kwalitatieve sprong gezorgd in de bouwprojecten van de Vlaamse overheid en van de lokale besturen. In april van dit jaar kwam de Vlaamse regering op haar beslissing terug: de bouwmeester bleef behouden.

Hoogste niveau

"We zijn sterker uit die strijd gekomen", zegt adjunct Stefan Devoldere. "De bouwmeester en zijn vijftienkoppig team zullen gaan ressorteren onder de politieke bevoegdheid van de minister-president. Aangezien de bouwmeester over alle bevoegdheden, sectoren en administraties heen werkt, zit je dus het best op dat hoogste, overkoepelende niveau."

Om een nieuwe zaak zoals met Peter Swinnen te vermijden zal de bouwmeester voor personeelsbeleid en gunning van overheidsopdrachten verantwoording verschuldigd zijn aan de leidend ambtenaar van het Departement Kanselarij en Bestuur.

"Voorts wordt de werking van de bouwmeester bevestigd", zegt Devoldere. "Er wordt een meerjarenprogramma gevraagd. Dat ligt in de lijn van de ambitienota die Peter Swinnen schreef. En de bouwmeester zal zich kunnen versterken met een vierkoppige groep van experts, een soort klankbord. Hij zal zelf kunnen voorstellen wie hij graag in die groep heeft - bijvoorbeeld een specialist op vlak van zorg of mobiliteit. De regering moet die keuzes wel goedkeuren."

Kandidaten die autoriteit, geloofwaardigheid en draagkracht in het werkveld combineren met uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden, kunnen zich kandidaat stellen tot 4 oktober.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234