Dinsdag 15/10/2019

Klimaatzaak

Vlaamse regering wil Klimaatzaak begraven op basis van taalwet

Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V). Beeld BELGA

De Vlaamse regering trekt naar het hof van Cassatie tegen Klimaatzaak, de rechtszaak die aangespannen wordt tegen vier regeringen in ons land. Volgens de regering overtreedt Klimaatzaak de taalwetgeving in ons land. "De Vlaamse regering misbruikt de taalwetgeving om de zaak te rekken", reageert Hermes Sanctorum (Groen).

Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) kondigde vanmiddag in het Vlaams Parlement aan dat de regering naar Cassatie trekt. Dat is de laatste optie voor Vlaanderen, nadat haar klacht het afgelopen jaar al tweemaal verworpen werd. Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) is niet te spreken over het feit dat de regering opnieuw in beroep gaat.

"Aan de ene kant Vlaamse klimaattoppen organiseren en aankondigen dat het nu allemaal zal veranderen, aan de andere kant een juridische uitputtingsslag organiseren met Klimaatzaak: dat is hypocriet." Hij stipt ook de hoge kostprijs aan van een nieuwe procedure bij Cassatie. "De Vlaamse regering zou dat geld en die energie beter steken in haar klimaatbeleid."

Morgen is het precies een jaar geleden dat Klimaatzaak, opgericht door 11 mensen uit de culturele en wetenschappelijke wereld, de staat dagvaardde voor het "falende klimaatbeleid" in ons land. De burgerorganisatie zette die stap na de volgens haar ontoerei­kende antwoorden van de vier klimaatministers op haar ingebrekestelling van december 2014.

"Te kwader trouw"

De gerechtelijke procedure ging in juni vorig jaar van start. Omdat het Waalse Gewest, in tegenstelling tot de twee andere gewesten, niet in (het juridisch taalneutrale) Brussel zetelt, wordt het proces in het Frans gevoerd. Het Vlaamse Gewest heeft van bij het begin geprobeerd de taal van de procedure aan te passen, argumenterend dat het zich in een uitzonderingspositie bevindt om zo'n taalwijziging te kunnen vragen.

Die vraag werd in eerste aanleg verworpen door een Franstalige rechtbank, op 25 september 2015. Het Vlaamse Gewest vocht deze beslissing de maand nadien aan via een speciale procedure bij de arrondissementsrechtbank, waardoor een college van Franstalige en Nederlandstalige rechters zich over de vraag tot taalwijziging kon uitspreken. Op 8 februari 2016 bevestigde ook dat rechtscollege de beslissing in eerste aanleg.

Dat de Vlaamse regering die beslissing nu nogmaals aanvecht, kan er bij Sanctorum niet in. "De Vlaamse regering is te kwader trouw. Ze misbruikt de taalwetgeving - waarvoor de politiek verantwoordelijk is, niet Klimaatzaak - om de zaak te rekken", besluit hij.

Hermes Sanctorum (Groen) Beeld BELGA

"Had niet tot proces moeten komen"

Aangezien het om een proces van een Nederlandstalige organisatie met bijna uitsluitend Nederlandstalige eisers gaat, is het niet meer dan normaal dat het proces in het Nederlands gevoerd wordt, reageert de Vlaamse regering.

Daarenboven stipt Schauvlieges woordvoerder aan dat het nooit tot deze procedureslag had moeten komen. De Vlaamse regering toonde zich in april vorig jaar immers bereid om vrijwillig te verschijnen, zij het voor een Nederlandstalige kamer (zie brief in de bijlage). "Die dagvaarding was dus helemaal niet nodig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234