Donderdag 22/04/2021

NieuwsDroogte

‘Vlaamse regering weet niet hoeveel beton er bijkomt of verdwijnt’

Naar schatting 16 procent van Vlaanderen is afgedekt met steen, asfalt of beton. Beeld Coeck
Naar schatting 16 procent van Vlaanderen is afgedekt met steen, asfalt of beton.Beeld Coeck

De Vlaamse regering houdt niet structureel bij hoeveel beton er onder haar impuls bijkwam of verdween. Onbegrijpelijk, vindt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). ‘Zonder specifiek beleid kun je de strijd tegen droogte niet aangaan.’

Naar schatting 16 procent van Vlaanderen is verhard: afgedekt met steen, asfalt of beton. Dat is erg slecht voor onze grondwaterhuishouding. Water sijpelt niet meer overal de grond in, wat op sommige plekken tot droogte of andere overlast leidt. De Vlaamse regering heeft zich voorgenomen de hoeveelheid beton, tegels en asfalt in de open ruimte tegen 2050 met 20 procent, of 8.000 hectare, terug te dringen, zo staat in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

“Tegen 2050 moet de regering een oppervlakte openbreken die zo groot is als de Gentse binnenstad”, zegt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). “Dan moet je de hoeveelheid beton dus terugdringen met 250 tot 300 hectare per jaar. Terwijl projecten die tot nu toe uitgevoerd werden om de bodem te ontharden, zoals het project Proeftuinen Ontharding, amper goed zijn voor 11 hectare. Meer dan een druppel op een hete plaat is dat niet.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wijst erop dat in het kader van de Blue Deal een budget van 20 miljoen euro voorzien is voor acties gericht op het ontharden en vergroenen van de bebouwde omgeving. Zo nam de regering de beslissing om 1.600 hectare extra groenbestemmingen te creëren. Ook lanceerde ze de oproep Natte Natuur, waarbij 38 projecten ondersteund worden die onder andere valleigebieden moeten ontharden.

“Hoewel subsidies uitdelen voor lokale projecten bemoedigend is, hebben we al geleerd dat dat op grote schaal weinig verandert”, stelt Schauvliege. “Ik stel bovendien vast dat er in de nieuwe projectoproep geen oppervlaktedoelstelling wordt vooropgesteld. Zonder duidelijke wetten die lokale besturen verplicht een structureel onthardingsbeleid op poten te zetten, zullen de forse ambities dode letter blijven.”

Verhardingsstop

Concreet pleit het parlementslid voor een verhardingsstop. Dat houdt in dat voor iedere hectare verharding die erbij komt op Vlaamse grond evenveel moet worden onthard. Ook op het niveau van agentschappen als De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Wegen en Verkeer, die heel wat grond beheren, moet er structurele opvolging komen, vindt Schauvliege. “Nu horen we dat die agentschappen het niet als hun taak zien om te ontharden. Ze houden ook niet structureel bij hoeveel beton er jaarlijks bijkomt. Hoe kun je dan de verharding in Vlaanderen binnen de perken houden?”

Volgens Demir is er binnen de Blue Deal een voorstel ingediend om de monitoring van verharding te optimaliseren met data van satellieten. Hierdoor zullen er meer actuele gegevens beschikbaar zijn over bodemverharding in Vlaanderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234