Vrijdag 20/09/2019

Vlaamse klimaattop

Vlaamse regering voorziet 300 miljoen euro extra voor klimaat

Joke Schauvliege (CD&V). Beeld BELGA

De Vlaamse regering maakt 300 miljoen euro vrij om werk te maken van haar klimaatbeleid. "Maar het gaat niet enkel om meer subsidies, maar ook om mensen te stimuleren groenere keuzes te maken", zei minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) vanochtend in Radio 1-programma De Ochtend.

Vandaag gaat de Vlaamse klimaattop van start. Daarom maakte de Vlaamse regering vanmorgen bekend dat ze 300 miljoen euro vrijmaakt om werk te maken van het klimaatbeleid. De nadruk ligt op een milieuvriendelijker wagenpark en betere isolatie voor scholen en huurhuizen. "Alle mogelijke maatregelen liggen op tafel. Het is geen evidente periode om bijkomende middelen uit te trekken, maar wel we leggen wel 300 miljoen euro extra op tafel", reageerde Schauvliege. "Maar het gaat niet enkel om meer subsidies, maar ook om mensen te stimuleren groenere keuzes te maken."

Volgens Schauvliege deelt de Vlaamse regering de visie van onder anderen Bond Beter Leefmilieu om fossiele brandstoffen overbodig te maken. "Maar we moeten er de tijd voor nemen. Op lange termijn willen we dat bereiken, omdat het ons economisch minder kwetsbaar zal maken. Maar wie zegt dat we dat op één jaar kunnen doen, vertelt zaken die niet juist zijn."

Overschrijding

Het extra geld dat de regering nu voorziet, is welkom want vanaf volgend jaar haalt Vlaanderen zijn doelstelling voor broeikasgasreductie niet meer. Het Vlaamse Gewest stevent af op een overschrijding met een kwart tot bijna de helft.

De Vlaamse overheid en Schauvliege hebben al een paar keer uitgepakt met goede resultaten. En het klopt ook dat onze regio tot en met dit jaar de internationale en Europese doelen haalt. Op Europees niveau is vastgelegd dat de uitstoot uit transport, landbouw en woningen in de periode tussen 2013 en 2020 met 15,7 procent moet dalen tegenover het niveau van 1990.

De afgelopen vier jaar en ook dit jaar kan Vlaanderen dalingen voorleggen die passen in dat traject. De kans is niet gering dat Schauvliege en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) die puike resultaten vandaag in de verf zullen zetten op de Vlaamse Klimaattop.

Maar in feite zit Vlaanderen allesbehalve op schema, zo blijkt uit de prognoses voor de komende jaren. De gegevens van de Vlaamse en federale overheid laten zien dat we afstevenen op een overschrijding van de uitstootlimiet met een kwart tot bijna de helft.

Beeld thinkstock

Transport is boosdoener

De verklaring is eenvoudig. We doen het tot nu zelfs ietsje beter dan wat Europa vooropstelt, omdat de EU de uitstootniveaus voor de 'beginjaren' redelijk hoog heeft gelegd. Maar op basis van het huidige beleid zakt de uitstoot de volgende jaren minimaal, terwijl het traject richting de internationale doelstellingen tegen 2020 en 2030 steeds scherper wordt. Vanaf volgend jaar al duikt Vlaanderen daardoor onder wat nodig is om de doelen te halen.

Tegen 2020 ligt wordt de kloof tussen wat we zullen uitstoten en wat we van Europa maar mogen uitstoten steeds groter. Europees is besloten om de uitstoot tegen 2030 met 40 procent te doen afnemen in vergelijking met 1990, wat in december in het Akkoord van Parijs is bekrachtigd. Wat dat per land precies betekent, is nog niet vastgelegd, maar voor Vlaanderen zal het hoe dan ook minimaal 30 procent tot maximaal 37 procent minder broeikasgasuitstoot betekenen. Die doelen haalt Vlaanderen zoals het nu bezig is al helemaal niet, zo tonen de berekeningen.

In plaats van 30 tot 37 procent minder CO2-uitstoot in 2030 halen we een 12 procent, een kwart tot bijna de helft te veel. Of anders gezegd: Vlaanderen haalt nog niet de helft van die doelstelling. Nochtans stelt Bourgeois in zijn Visie 2050 zelf tegen dat jaar een nuluitstoot voorop. Boosdoener is vooral de uitstoot door transport. Terwijl de landbouw redelijk status quo blijft en de uitstoot als gevolg van gebouwenverwarming daalt, zal die uit transport de volgende vijftien jaar bijna 10 procent toenemen.

"Dat kan de overheid voorkomen met snelle acties zoals salariswagens ontmoedigen en autofiscaliteit ernstig vergroenen", reageert senator voor Groen Hermes Sanctorum. "Er zijn nog veel meer concrete maatregelen bekend om Vlaanderen wel op schema te krijgen, maar vandaag stopt de regering vooral energie in de indruk wekken dat ze goed bezig is. Daarbij kijkt ze maar naar de helft van cijfers. De andere helft is dramatisch. De klimaattop is dan ook maar beter geen goednieuwsshow, maar een startschot om eindelijk een klimaatbeleid de naam waardig op poten te zetten", zegt Sanctorum.

300 miljoen euro

Schauvliege en Bourgois reageerden gisteren al dat er zich in de periode 2021-2030 bij ongewijzigd beleid inderdaad "een mogelijk probleem" voordoet. "Maar net omdat er zich bij ongewijzigd beleid in de nabije toekomst een tekort zal opbouwen, vindt de Vlaamse Klimaattop plaats, als oproep tot verhoogde inspanning", zo klinkt het in een reactie.

Beeld Hermes Sanctorum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234