Maandag 16/05/2022

Vlaamse regering trekt zich terug uit KINT

BRUSSEL l Begin 2008 zal de Vlaamse regering haar vertegenwoordigers volledig hebben teruggetrokken uit de vzw KINT. De controversiële stichting van prins Laurent wordt dan een milieuvereniging zoals alle andere, die strikte regels zal moeten volgen om subsidies te krijgen.

KINT kwam in het oog van de storm terecht tijdens het proces rond kolonel Vaessen en raakt sindsdien maar niet meer terug in de luwte. Na het ontslag van directeur Jacques Wirtgen zwollen de geruchten over de oneerlijke praktijken van prins Laurent en zijn talloze vzw's en verenigingen opnieuw aan.

Wirtgen nam naar eigen zeggen afscheid van zijn job na acht jaar omdat hij de overlappingen tussen KINT en GRECT (Global Renewable Energy & Conservation Trust), het nieuwste speeltje van prins Laurent, niet meer kon aanzien.

Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) weigerde in de commissie Leefmilieu in te gaan op die beschuldigingen aan het adres van de prins. "Er zijn geen indicaties die wijzen op activiteiten van de prins met een schadelijke impact op het KINT. Dat de prins bij contacten in functie van zijn voorzitterschap ook andere gespreksonderwerpen aan kan snijden, valt vanzelfsprekend niet uit te sluiten. Dat heet netwerking, net zoals andere voorzitters van andere vzw's dat zullen doen. Het zou wel volledig onoorbaar zijn als er gesprekken waren die een afwending inhouden van het maatschappelijke doel van de vzw KINT."

Begin 2008 hoopt Crevits de gesprekken af te ronden over de terugtrekking van de Vlaamse regering uit de raad van bestuur en de algemene vergadering van het KINT. "Het KINT heeft zijn broek afgedaan, nu is het tijd om het nieuwe kleren aan te trekken. De nieuwe structuur van het KINT zal een zuivere en heldere controle van buitenaf mogelijk maken." Van het volledig opdoeken van de veelbesproken vzw - een eis van de N-VA - kan volgens de bevoegde minister geen sprake zijn.

Jaarlijks valt de subsidie van het KINT terug van 176.000 naar 60.000 euro en daar kan nog geld voor projectsubsidies bovenop komen. Opmerkelijk is de creatie van een nieuw criterium 'intergewestelijke samenwerking' waardoor verenigingen die projectsubsidies binnen kunnen halen. Dat criterium lijkt op maat van het KINT gesneden - N-VA-parlementslid Jan Peumans noemde het "een ontsnappingsroute" om het KINT toch nog geld toe te stoppen - maar Crevits ging daar vanzelfsprekend niet mee akkoord. "De intergewestelijke samenwerking is een spoor dat wij openen en dat elke vereniging kan bewandelen. De toekomst zal oordelen hoe succesvol het KINT hierin zal zijn." (TP)

Het KINT heeft zijn broek afgedaan, nu is het tijd om het nieuwe kleren aan te trekken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234