Maandag 23/11/2020

Update

Vlaamse regering treedt strenger op tegen spijbelaars

Beeld THINKSTOCK

De Vlaamse regering wil het aantal jongeren dat de schoolbanken zonder kwalificatie verlaat fors terugdringen. Om dat doel te bereiken, moeten de scholen in de toekomst korter op de bal spelen bij spijbelgedrag. Er komt ook een Vlaams spijbelambtenaar. Om ongekwalificeerde jongeren sneller op te sporen en beter te begeleiden naar opleidingen of werk, zullen de onderwijsdata gekoppeld worden aan de VDAB-databanken. Dat zijn enkele maatregelen uit de conceptnota "Samen tegen Schooluitval" die de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd.

Het probleem is niet nieuw. In Vlaanderen verlaat 12 procent van de jongeren vroegtijdig de schoolbanken. In steden ligt dat cijfer nog hoger. Vaak gaat het om jongeren die voordien al problematisch spijbelgedrag vertoonden. In het secundair onderwijs is 2,3 procent van de leerlingen "problematisch afwezig" of meer dan 30 halve dagen op een jaar. Acht op de tien van die leerlingen slaagt niet op het einde van het schooljaar.

"Om de vroegtijdige schooluitval aan te pakken, moeten we dus iets doen aan dat problematisch spijbelgedrag", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits.

De Vlaamse regering komt nu met een breed plan bestaande uit 50 actiepunten. Zo is het de bedoeling dat scholen korter op de bal spelen bij problematische afwezigheden. Bij de eerste problematische afwezigheid zullen scholen kunnen optreden, bijvoorbeeld door de ouders of het CLB aan te spreken. In de toekomst zal iemand ook geregistreerd worden als problematisch afwezig vanaf 15 halve dagen in plaatsen van 30 halve dagen afwezigheid.

Luxeverzuim terugdringen
Door die strengere regels hoopt de minister ook het luxeverzuim rond schoolvakanties terug te dringen. "Ouders moeten goed beseffen dat elke dag of halve dag mee in rekening wordt gebracht. Bovendien is er een koppeling tussen luxeverzuim en later spijbelgedrag. Luxeverzuim is vaak de start in een keten van spijbelgedrag", aldus de minister. Van zware sancties (bv. het intrekken van schoolgelden) is minister Crevits nooit een voorstander geweest.

De Vlaamse regering stelt een spijbelambtenaar aan om het nieuwe beleid te stroomlijnen.

Meer maatwerk
Om de schooluitval te bestrijden, is er ook nood aan meer maatwerk. Via het nieuwe stelsel van leren en werken moet er een betere afstemming komen tussen onderwijs en arbeidsmarkt. En naast de bestaande time-out projecten - waarbij jongeren die problemen veroorzaken gedurende een periode van de schoolbanken worden gehaald voor aparte begeleiding - komen er ook time-in projecten. "Daarbij zullen jongeren die het moeilijk hebben binnen de schoolmuren een apart traject volgen", legt minister Crevits uit.

Het plan maakt ook duidelijk de brug naar welzijn en werk. Jongeren die de schoolbanken vroegtijdig verlaten en jongeren tussen 15 en 24 zonder opleiding, werk of stage (zogenaamde NEETs, wat staat voor "Not in Education, Employment, or Training") vallen nu nog vaak tussen de mazen van het net en hebben het later extra moeilijk om een job of een opleiding te vinden. Om die jongeren sneller op te sporen en opnieuw richting opleiding of werk te begeleiden, zullen de databanken van onderwijs en van de VDAB gekoppeld worden.

Dat past ook in de ambitie van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) om voor alle jonge werkzoekenden binnen de vier maanden een aanbod op maat (bv. opleiding, job of stage) te voorzien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234