Dinsdag 21/01/2020

Vlaamse regering talmt met uitvoering nieuwe aanpak tegen overstromingen

Woordvoerder minister Peeters geeft vertraging toe: 'De gedroomde grote sprong voorwaarts komt er niet'

'Vlaams Waterbeheer staat voor enorme problemen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

De Vlaamse regering talmt met de uitvoering van een beleid inzake integraal waterbeheer. Na een lange lijdensweg werd daarover een decreet goedgekeurd, maar de regeringsbesluiten die nodig zijn voor de concrete uitvoering, zijn er nog steeds niet. Dat betekent onder meer dat er nog steeds bouw- en verkavelingsvergunningen worden afgeleverd in overstromingsgevoelige gebieden. Dit terwijl Vlaanderen de komende decennia door de klimaatverandering zowel meer hevige regenbuien als meer perioden van hitte en droogte te verwerken zal krijgen.

"Het is een zeer pijnlijke zaak", zegt professor Patrick Meire, houder van de leerstoel Integraal Waterbeheer aan de Universiteit Antwerpen. "Er zijn meerdere regeringen voor nodig geweest om tot het decreet integraal waterbeheer te komen, maar politieke aspecten beletten de concrete toepassing ervan. In de toekomst zullen enorme investeringen nodig zijn voor het waterbeheer. Men beseft dat dit veel geld zal kosten en dat er onpopulaire maatregelen genomen zullen moeten worden."

Het kabinet van minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) geeft de vertraging toe. Een eerste uitvoeringsbesluit is wel in de maak en wordt normaal nog voor het zomerreces goedgekeurd. Dat zal de afbakening van de bekkens in heel Vlaanderen regelen en de basis vormen van het waterbeleid. In het najaar komt er een besluit dat de watertoets invoert voor bouw- en verkavelingsvergunningen. "De financiële implicaties zitten er inderdaad voor veel tussen", zegt de woordvoerder van minister Peeters. "Er zijn zeer veel middelen voor nodig, maar de budgettaire ruimte is beperkt. De vorige regering droomde ervan met het decreet een grote sprong voorwaarts te maken, maar dat zal niet lukken. We zullen stap voor stap te werk moeten gaan. De ommezwaai naar een integraal waterbeleid zal ettelijke jaren in beslag nemen."

Dat is geen opbeurend nieuws, want volgens het KMI zullen wolkbreuken zoals die van maandag boven het westen van het land, de komende decennia nog toenemen. Door de klimaatverandering krijgen we tegen 2100 in de zomer tot 4 procent en in de winter tot 20 procent meer neerslag te verwerken. Professor Meire: "De problemen voor het waterbeheer worden gigantisch omdat we meer extremen zullen kennen: zowel meer zware neerslag als meer droogten. Het integraal waterbeheer is nodig."

Dat wordt volgens de specialist geen simpele klus. "Door her en der een overstromingsgebied aan te leggen zal men er niet komen. Na elke overstroming komen er kreten om het water op te vangen en versneld af te voeren. Maar dat zou een stommiteit zijn, want straks regent het misschien weer zes weken niet en zitten er dorpen zonder water. Er zullen honderden ingrepen nodig zijn, van zeer kleine als het aanleggen van een voorraad zandzakjes in de tuin tot moerassen en overstromingsgebieden van honderden hectaren", zegt Meire.

Volgens het kabinet-Peeters gebeurt er al een en ander op het terrein. "Er komen wachtbekkens op de Demer en de Dijle om overstromingsgevaar tegen te gaan. En via de code van goede praktijken kunnen gemeenten motiveren waarom het geen goed idee is om in overstromingsgevoelige gebieden te bouwen." Maar de woordvoerder erkent dat een bouwvergunning verbieden daar nog steeds niet kan. "Dat is het probleem met de watertoets. De overheid zal planschade moeten betalen als er geen vergunning wordt afgeleverd voor bouwpercelen die ze zelf heeft afgebakend. Dat heeft enorme financiële consequenties."

Algemeen, pagina 3

Ego, pagina 32

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234