Woensdag 01/02/2023

Vlaamse regering slaat DAT-deur definitief dicht

Luchtvaart

Solvay investeert wel

De Vlaamse regering participeert niet in de nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij die moet herrijzen uit de as van het failliete Sabena. Sinds gisteren is die beslissing definitief. Twee weken geleden liet de Vlaamse regering nog een kleine deur open. Indien de externe consulenten, na een evaluatie van het businessplan, tot de conclusie zouden komen dat een investering in New DAT wél rendement kan hebben, zou de Vlaamse regering haar mening wijzigen, klonk het vorige week in het Vlaams Parlement. Maar gisteren werd ook die mogelijkheid naar de prullenmand verwezen.

Tijdens de ministerraad namen de leden van de Vlaamse regering gisteren kennis van het rapport dat door de specialisten van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij en door externe consulenten werd klaargestoomd. De regering-Dewael vond in dat rapport geen redenen om toch in New DAT te investeren. "Dit is een definitieve beslissing", klonk het gisteren op het kabinet van de minister-president. "Het businessplan is nu ten gronde geanalyseerd en er zaten voldoende elementen in om te zeggen dat we niet in New DAT stappen. Daarover was de Vlaamse regering unaniem." Om het luchtvaartproject van start te laten gaan, is het definitief afhaken van het Vlaamse Gewest niet echt een probleem. Het miljard frank dat via de Vlaamse Participatiemaatschappij normaal geïnjecteerd zou worden in de nv SN Airholding, die DAT financiert, zal door een andere investeerder op tafel worden gelegd. Om wie het gaat, is niet bekend. Luchtvaartmaatschappij Virgin Express ontkende gisteren alvast dat het participeert in het kapitaal van de nieuwe maatschappij. Woordvoerder Yves Panneels. "We onderhandelen wel over een verregaande samenwerking waar zowel DAT of Virgin beter van kan worden." Of die onderhandelingen kunnen uitmonden in een fusie, wil Panneels niet zeggen. Wel is er blijkbaar veel bespreekbaar. "Wat Virgin betreft zijn er geen taboes. Zolang alles maar in het voordeel van onze werknemers, aandeelhouders en passagiers gebeurt." Volgens onze informatie zou Virgin zelfs bereid zijn om zijn naam op te geven en zijn filosofie te herzien.

Topman Alois Michielsen van chemiereus Solvay maakte gisteren bekend dat zijn beursgenoteerde bedrijf 2,5 miljoen euro (100 miljoen frank) injecteert in het luchtvaartproject. Michielsen verdedigde het project gisteren vurig tijdens een persconferentie. "Sinds het failliet van Sabena ondervindt Solvay dagelijks hoe groot de gevolgen zijn. En die zijn enorm. Onze managers zijn soms 12 tot 24 uur onderweg naar bestemmingen waar ze vroeger met Sabena in enkele uren tijd geraakten. Onlangs deed iemand van ons personeel er bijna 24 uur over om van Hannover in Brussel te geraken. De betrokkene moest van Hannover naar München en dan via Frankfurt naar Brussel. Solvay, naast de Europese Commissie de grootste klant van het vroegere Sabena, heeft er dus alle belang bij dat er een volwaardig luchtvaartbedrijf actief is in Zaventem."

Michielsen belooft dat hij kritische Solvay-aandeelhouders alvast stevig van antwoord zal dienen als ze hem tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering vragen naar het waarom van de investering. "Vliegen is voor een groep als Solvay van utilitair belang. We investeren tientallen miljoenen in bedrijfswagens. Dan kunnen we toch ook wel 100 miljoen frank veil hebben voor een luchtvaartmaatschappij. Een bedrijf dat zich in de woestijn vestigt - dat was Zaventem toch aan het worden na het wegvallen van Sabena - moet ook in toegangsinfrastructuur investeren. Bovendien dragen we dankzij die investering toch ook nog eens bij tot het jobbehoud van duizenden gezinnen."

RG / GSC

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234