Zondag 11/04/2021

Update

Vlaamse regering reageert positief op voorstel metropolitane gemeenschap

Archieffoto Beeld BELGA
ArchieffotoBeeld BELGA

Vlaanderen zal geen stokken in de wielen steken bij de oprichting van de metropolitane gemeenschap, een samenwerkingsverband tussen de gewesten. Ook de Vlaamse meerderheidspartij N-VA niet, die het idee nochtans verkettert. Dat schrijft De Standaard. Er wordt wel  rekening gehouden met de uitkomst van de procedures die bij het Grondwettelijk Hof zijn ingespannen tegen het "lidmaatschap van rechtswege" van de gemeenten.

"Vlaanderen zal zeker positief ingaan op een vraag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om samen te zitten over een dergelijk samenwerkingsakkoord", luidt het formele standpunt van de Vlaamse regering. Die is bereid "alles goed voor te bereiden, door een inventaris op te maken van de gewestbevoegdheden waarover zo'n overleg kan worden gehouden".

Verfransing
De metropolitane gemeenschap is een overlegorgaan waarin de gewesten en alle gemeenten van het oude Brabant betrokken kunnen worden. De oprichting ervan is een onderdeel van het Vlinderakkoord, het communautaire compromis dat acht partijen eind 2011 sloten. Binnen de Vlaamse meerderheid zorgt dat overlegorgaan voor spanningen. N-VA, dat het akkoord niet mee onderschreef, verzet zich tegen dat orgaan, omdat het de uitbreiding van Brussel en verfransing van de rand in de hand zou werken. In de gemeenten van Vlaams-Brabant legt de partij moties voor tegen de metropolitane gemeenschap.

CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy wilde de Vlaamse regering dwingen kleur te bekennen over de metropolitane gemeenschap. De N-VA in de Kamer gaat immers tekeer tegen elk onderdeel van het Vlinderakkoord. Ook in de rand verzetten de lokale N-VA-afdelingen zich tegen de oprichting van die gemeenschap. Het officiële standpunt is er nu maar de N-VA wijst de regering toch op de procedures die gemeenten als Overijse bij het grondwettelijk hof aanspanden tegen het akkoord.

Verplicht lidmaatschap
N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts zegt dat de Vlaamse regering, waar N-VA deel van uitmaakt, geen samenwerkingsakkoord zal sluiten over de Brusselse metropolitane gemeenschap zolang het Grondwettelijk Hof zich hierover niet heeft uitgesproken. Volgens Weyts probeert CD&V "een nederlaag te verkopen als een overwinning".

"Vandaag erkent de Vlaamse regering uitdrukkelijk het probleem van het verplicht lidmaatschap van de Vlaams-Brabantse gemeenten bij de BHG. Ze zal geen samenwerkingsakkoord sluiten over die BHG zolang het Grondwettelijk Hof zich daarover niet heeft uitgesproken. Volgens Van Rompuy was er geen probleem, voor de Vlaamse regering duidelijk wel", zegt N-VA'er Weyts. Hij zegt dat verschillende Vlaams-Brabantse afdelingen van CD&V en Open Vld tegen de BHG gekant zijn.

"Als er tot slot alsnog een samenwerkingsakkoord komt, dan liever een waarbij de N-VA mee aan het stuur zit. Want met Van Rompuy en co. was er waarschijnlijk al lang een geweest, zonder voorwaarden of beperkingen".

Ongeloofwaardigheid en onduidelijkheid
Vlaams Belang, dat ook tegen de metropolitane gemeenschap is, vindt dat de "ongeloofwaardigheid van N-VA pijnlijk bevestigd is". Fractieleider van Vlaams Belang Joris Van Hauthem legt in de bevoegde parlementscommissie woensdag een resolutievoorstel voor om de Vlaamse regering op te roepen alsnog geen samenwerkingsakkoord te sluiten.

Groen wilt dat de N-VA duidelijkheid schept over het partijstandpunt inzake de metropolitane gemeenschap. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) wijst erop dat N-VA in de Kamer tegen het communautaire akkoord - waarvan de oprichting van de metropolitane gemeenschap deel van uitmaakt - protesteert en zich op lokaal vlak verzet tegen dit nieuwe orgaan, terwijl partijvoorzitter Bart De Wever het concept had opgenomen in zijn onderhandelingsnota en de N-VA binnen de Vlaamse regering instemt met de oprichting van de metropolitane gemeenschap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234