Dinsdag 26/10/2021

Update

Vlaamse regering kiest voor tunnel, stad Antwerpen en Haven moeten mee betalen

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens kreeg zijn zin, maar zit wel met een financieringsprobleem. Beeld UNKNOWN
De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens kreeg zijn zin, maar zit wel met een financieringsprobleem.Beeld UNKNOWN

De kogel is door de kerk. De Vlaamse regering heeft voor een tunnel gekozen in plaats van de Lange Wapper, die in een referendum werd weggestemd. Het BAM-tracé om de Antwerpse ring te sluiten zal dus enkel uit tunnels bestaan. Omdat deze optie duurder is dan de brug, moet de stad Antwerpen en de Haven het project mee financieren. De tunnel zou een meerkost hebben van 352,7 miljoen euro. Toch is er al een kaper op de kust. De schepenen van de Open Vld hebben al aangekondigd dat ze zich in het Antwerpse college zullen verzetten tegen deze beslissing.

Met de beslissing van de Vlaamse regering valt het doek over het jarenlang aanslepende Antwerpse mobiliteitsdossier. De regering kiest voor de sluiting van de ring dus niet voor het Lange Wapperviaduct, maar voor de cut & cover tunnelvariant.

Meerkost
De meerkost van de tunnel bedraagt 352,7 miljoen euro. Die meerkost zal vergoed worden door de stad Antwerpen en de haven. Zo compenseert de stad 70 miljoen euro voor de ontwikkelingswaarde van het Mexico-eilandje. De stad zal ook instaan voor 10 miljoen euro aan onteigeningen en 13,5 miljoen euro aan investeringen voor de aanleg van een stedelijk plein aan het Sportpaleis. De haven van zijn kant zal instaan voor investeringen aan het bouwdok (88 mln euro) en de kaaimuren (84,8 mln euro).

"Geen verzwaring begroting"
Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V) verzekeren dat noch de Antwerpenaren noch de havenbedrijven zullen moeten opdraaien voor de kosten. "Deze beslissing is geen verzwaring voor de Antwerpse meerjarenbegroting en zal ook niet leiden tot hogere lokale belastingen voor de Antwerpenaren", zegt Janssens. "Het is uitgesloten om de kosten, bijvoorbeeld via de tarievenpolitiek, te verhalen op de havengebruikers", vulde Van Peel aan.

Bungeneers
Volgens Antwerps burgemeester Janssens is het Antwerpse schepencollege akkoord gegaan met de beslissing van de Vlaamse regering. Dat er één tegenstem was van de Open Vld (van schepen van Financiën Luc Bungeneers, nvdr), vormt volgens hem geen verrassing en ook geen groot probleem. "Alle anderen hebben voor gestemd. Dat betekent dat het schepencollege er zich in kan terugvinden. Dit lijkt me geen bedreiging voor de samenhorigheid van het college", aldus Janssens.

Nederlaag N-VA
Met de langverwachte Oosterweelbeslissing garandeert Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) het voortbestaan van zijn regering, de sp.a haalt zijn slag thuis met de tunnel. De N-VA, voorstander van de brug, lijkt de grote verliezer, maar de partij schaart zich achter de genomen beslissing. "Als er meer maatschappelijk draagvlak is voor een tunnel, kan dat perfect voor ons", aldus Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Het is vooral belangrijk dat er een beslissing is genomen en dat er een oplossing komt voor de Antwerpse mobiliteitsproblematiek".

R11

Bourgeois wijst erop dat er ook is beslist om de ondertunneling van de R11 (Krijgsbaan) versneld te realiseren. Die beslissing bevat ook een ondertunneling van de luchthaven van Antwerpen. Tegelijk is ook de oostelijke bretel langs de A102 die al in het dubbelbesluit zat, herbevestigd. De komende dagen vindt verder overleg plaats, dat volgens minister-president Peeters moet leiden tot "een verdere afstemming van de verschillende betrokken projecten".

Vinck
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) zijn de twee bevoegde ministers die het kernkabinet voorzaten. Bij de vergadering waren ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en de viceministers Ingrid Lieten (SP.A) en Geert Bourgeois (N-VA) aanwezig. Rond 11 uur riep de regeringstop dan de stuurgroep bijeen. Bij die stuurgroep horen Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V). Ook Karel Vinck, de voorzitter van de BAM, en projectleider Jaak Polen kwamen er bij. (kh)

De Lange Wapper is helemaal van de baan. Beeld UNKNOWN
De Lange Wapper is helemaal van de baan.Beeld UNKNOWN
De Vlaamse regering van Kris Peeters is gered. Beeld UNKNOWN
De Vlaamse regering van Kris Peeters is gered.Beeld UNKNOWN
BAM-baas Karel Vinck was ook van de partij. Beeld UNKNOWN
BAM-baas Karel Vinck was ook van de partij.Beeld UNKNOWN
Vlaamse minister van Mobiliteit Hilde Crevits. Beeld UNKNOWN
Vlaamse minister van Mobiliteit Hilde Crevits.Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234