Maandag 25/10/2021

NieuwsPFOS-vervuiling

Vlaamse regering: ‘Eet geen eieren in straal van 5 kilometer rond 3M-fabriek in Zwijndrecht’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In afwachting van meer meetresultaten over de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht neemt de Vlaamse regering een pakket voorzorgsmaatregelen in de directe omgeving van de 3M-site. Mensen die in een straal van 1,5 kilometer rond de site wonen krijgen onder meer de raad om geen eigen geteelde eieren of pluimvee meer te eten. Kinderen en zwangere vrouwen wordt ook afgeraden om zelfgeteelde groenten te consumeren. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Ook voor de iets ruimere omgeving van de site gelden er voorzorgsmaatregelen. Wie in een zone van 5 kilometer van de site woont, eet best geen eigen geteelde eieren. Wie 5 tot 10 kilometer van de site woont, krijgt de raad om maximaal 1 eigen geteeld ei per week te eten.

“Deze voorzorgsmaatregelen moeten de inwoners beschermen en verdere blootstelling beperken”, legt minister van Volksgezondheid Wouter Beke uit. De CD&V-minister gaat vanavond nog in verder overleg met de burgemeesters van Zwijndrecht, Antwerpen, Beveren en Kruibeke.

Deze maatregelen neemt Vlaanderen:

In een straal van 1,5 km rond de 3M-site:

- Kinderen jonger dan 12 jaar, immuungecompromitteerde personen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of wensen zwanger te worden worden afgeraden om zelf-geteelde groenten te consumeren.

- De rest van de bevolking wordt aangeraden om zelfgeteelde groenten met mate te consumeren en dus een goede mix aan te houden met groenten die gekocht zijn. De groenten moeten steeds goed gewassen worden voor consumptie.

- De consumptie van zelf geteeld kleinvee wordt afgeraden.

- Drink geen grondwater als drinkwater

- Gebruik geen grondwater uit ondiepe putten om de moestuin te irrigeren of om een zwembad te vullen;

- Gebruik geen compost samengesteld met materiaal uit de eigen tuin;

- Pas een goede hygiëne toe: Voor uzelf: handen wassen, zeker voor de maaltijd. In uw binnen-omgeving: kuisen met nat.

- Verstuiving van braakliggende grond zo veel als mogelijk vermijden;

- Geen eigen-geteelde eieren consumeren.

Zone 5 km

Geen eigen-geteelde eieren consumeren.

Zone 5 km – 10 km

Maximaal 1 eigen geteeld ei consumeren per persoon per week.

In heel Vlaanderen

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk: cf. de aanbevelingen in de voedingsdriehoek. Gebruik daarbij een mix van voeding van verschillende bronnen (winkel, zelf-geteeld, …).

Als er gaandeweg er meer data en inzicht beschikbaar komt worden deze maatregelen afgezwakt of verstrengd in tijd, ruimte en inhoud.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234