Zondag 28/05/2023

Nieuws

Vlaamse regering belooft 3.716 extra personeelsleden in de zorgsector: wat is nieuw en wat wisten we al?

Zorgkundigen in woon-zorgcentra krijgen 6 procent opslag.  Beeld Wouter Van Vooren
Zorgkundigen in woon-zorgcentra krijgen 6 procent opslag.Beeld Wouter Van Vooren

De Vlaamse regering en de sociale partners hebben een akkoord bereikt over de verdeling van het eerder aangekondigde extra budget voor de zorgsector. 577 miljoen maakt de regering jaarlijks extra vrij: voor hogere lonen en meer personeel. Maar wat is nu precies nieuw? En wat wisten we al?

ARA

Geld voor meer handen aan het bed had de Vlaamse regering al enkele maanden geleden beloofd, maar intussen is dat beloofde bedrag van 577 miljoen concreter ingevuld: 165 miljoen euro gaat naar extra personeel, 412 miljoen naar extra koopkracht. Over dat laatste was er in december al een akkoord: uit dat potje zijn onder meer de consumptiecheques van 300 euro betaald en het dient ook voor loonsverhogingen. Gemiddeld stijgen de lonen in de Vlaamse zorgsector met 4,5 procent. Iedereen krijgt minstens 1,7 procent opslag, maar bijvoorbeeld zorgkundigen in woon-zorgcentra krijgen 6 procent – om de kloof met het federale (ziekenhuis)personeel te dichten. De eerste betaling daarvan is voorzien voor juli, maar voor de maanden april-mei-juni zal de verhoging nog retroactief toegekend worden.

Rest nog: 165 miljoen euro om de werkdruk te verlichten, waarover gisteren meer duidelijk kwam. Er komen 3.716 nieuwe jobs bij, waarvan er 2.862 gecreëerd worden in de private sector: 1.584 in de ouderenzorg, net geen 429 in de kinderopvang, 427 voor gehandicaptenzorg, jongerenwelzijn en welzijnswerk en 323 in gezinszorg en aanvullende thuiszorg. In de publieke sector worden 854 jobs gecreëerd: ook voornamelijk in de ouderenzorg (680), kinderopvang (123) en thuiszorg (51).

Drie weken vakantie na elkaar

Die jobs komen bovenop de openstaande vacatures in de zorgsector. Zo stonden er eind februari 1.893 jobs vacant. Daarvoor zal onder meer sterker ingezet worden op het aantrekken van zij-instromers, opleidingstrajecten waarbij je een welzijnsopleiding kan combineren met werken en er zal ook meer moeite gedaan worden om personeel in de zorg te houden, door in te zetten op werkbaar werk en flexibele verlofperiodes. Zo is er een akkoord om zorgpersoneel het recht te geven om 3 weken aaneensluitend vakantiedagen op te nemen als zij dat wensen, tenzij de continuïteit van het zorgbedrijf daarmee in het gedrang komt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234