Maandag 30/11/2020

Vlaamse psychologen willen geen deel uitmaken van terugbetalingssysteem

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

Vlak voor de start van de terugbetaling van een bezoek aan de psycholoog, blijkt dat opvallend weinig Vlaamse psychologen willen meewerken. Dat berichten de Mediahuis-kranten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) houdt echter vast aan de uitvoering van de wet: “Patiënten zullen zelf wel uitmaken of ze 45 of 60 euro willen betalen.”

Minister Maggie De Block (Open Vld) trekt per jaar 22,5 miljoen euro uit en wil zo 120.000 mensen helpen met een "matige" depressie, angststoornis of alcoholverslaving. Zij kunnen vanaf begin maart aan sterk verlaagd tarief hulp krijgen.  In het nieuwe systeem wordt het tarief voor de psychologen op 45 euro gelegd. De patiënt moet 11 euro betalen per sessie, de overheid past de rest bij. Een consultatie kost nu gemiddeld 60 euro per uur.

"Concreet betekent dit dat je als psycholoog eigenlijk 20 procent van je omzet inlevert", zegt Koen Lowet van de Vlaamse beroepsvereniging VVKP. Die riep uit onvrede met het nieuwe systeem van meet af aan op zich niét in te schrijven.

In sommige regio's raakt amper 10 procent van de vacatures ingevuld. In Limburg werden 220 psychologen gezocht en willen er maar 10 meewerken. In het noorden van West-Vlaanderen zijn dat er 14 op 132.

Eerstelijnshulp toegankelijker maken

“Er zijn netwerken waar de patiënten vanaf maart wel degelijk zullen terechtkunnen”, reageert Maggie De Block in De ochtend op Radio 1 op het nieuws over het gebrek aan animo bij de psychologen. “De patiënten zullen dan zelf wel uitmaken of ze naar een psycholoog gaan waar ze maar 45 euro moeten betalen of naar een waar ze 60 euro moeten betalen”, 

De terugbetaling van psychologische hulp moet eerstelijnshulp toegankelijker maken, zegt De Block. “Die is er in ons land veel te weinig. We kennen wel een psychologische hulpverlening die zeer gespecialiseerd is, maar dan moet men al doorverwezen worden. De eerstelijnshulp van een psycholoog komt nu vaak erg laat”, aldus De Block.

De Block toont zich niet onder de indruk van het feit dat er in Vlaanderen maar weinig psychologen in het systeem zouden willen meestappen. “Eén Vlaamse beroepsgroep doet aan actief gelobby zodat zijn leden zich niet in deze conventie zouden inschrijven. Ze zijn het niet eens met die 45 euro per consultatie en houden vast aan het tarief van 1 euro per minuut, of 60 euro per consultatie van een uur.”

“Ik ga verder met de uitvoering van deze wet want hij is goed voor de patiënt”, zegt De Block. “Er zijn netwerken waar de patiënten vanaf maart wel degelijk terecht zullen kunnen. Ze zullen dan zelf wel uitmaken of ze naar een psycholoog gaan waar ze maar 45 euro moeten betalen of naar een waar ze 60 euro moeten betalen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234