Dinsdag 05/07/2022

AchtergrondVaticaan

Vlaamse professor krijgt topfunctie bij de paus: ‘Een grap, dacht ik’

KU Leuven-professor Bénédicte Lemmelijn werd in december door paus Franciscus benoemd. Beeld Karolien Coenen
KU Leuven-professor Bénédicte Lemmelijn werd in december door paus Franciscus benoemd.Beeld Karolien Coenen

Voor het eerst krijgt een Belgische vrouw een topfunctie in een adviescomité van paus Franciscus. KU Leuven-prof Bénédicte Lemmelijn (51) zal vijf jaar lang zetelen als lid van de Pauselijke Bijbelcommissie. Een grapje, dacht ze, want er waren geen vacatures, gesprekken of examens. ‘Tot ik een brief met watermerk in het Latijn kreeg.’

Fien Tondeleir

Blijft het Vaticaan een mannenbastion? Ja, tot op zekere hoogte wel. Want enkel priesters kunnen de absolute topfuncties - die van paus, kardinaal of bisschop - bekleden. Toch laat paus Franciscus zich almaar vaker omringen door vrouwen. In 2019 waren in het pauselijke Rome 1.016 vrouwen in dienst. Dat is 22% van het totale aantal personeelsleden. Vorige zomer nog werden er zes aangesteld in de Pauselijke Raad voor de Economie - het gaat om financiële raadgevers die het kostenplaatje van het Vaticaan mee in de gaten houden - en twee weken geleden werden er nog eens twee benoemd.

Eén van hen is professor Oude Testament Bénédicte Lemmelijn. Nooit eerder maakte een Belgische vrouw deel uit van de Pauselijke Bijbelcommissie die zetelt onder de Congregatie van de Geloofsleer. Het is één van de adviesorganen die de kerkvorst bijstaat in zijn beleid. "En dat is zowat het enige wat ik er zelf ook over weet", lacht professor Lemmelijn. Ze is examens 'Religie, zingeving en levensbeschouwing' aan het verbeteren en dacht zelfs even dat het om een grap ging.

Bijna in de spam

"Hoe deze benoeming precies gebeurd is, is in een nevel gehuld", vertelt ze. "Twee weken geleden kreeg ik een Italiaanse mail die ik bijna verwijderd had, spam, dacht ik. Mijn man en ik stonden perplex. Blijkbaar had de paus mij en negen anderen al midden december benoemd. Maar vorige week pas zat de officiële brief in de bus. De tekst was in het Latijn geschreven op van dat mooi, dik papier en ingeleid door 'Summus Pontifex', de paus. Ik was helemaal in de war, want ik heb me nergens voor kandidaat gesteld. Ik doe gewoon mijn academisch werk."

In de commissie, in 1902 opgericht, zal professor Lemmelijn zich - op persoonlijke vraag van de paus - buigen over de Bijbel, bepaalde specifieke passages, maatschappelijke thema's en hoe die Bijbel in een moderne maatschappij te interpreteren.

"Wat leert de Bijbel ons over ecologie of sociale uitbuiting, bijvoorbeeld? De Bijbel ligt dan wel vast als tekst, onze omgang ermee verandert. Waar gaat het in sommige passages echt over? Zo zijn er fragmenten over het kwijtschelden van schulden en slavernij. Dat laatste is iets van oude tijden, maar schulden kwijtschelden en nieuwe kansen creëren is ook vandaag hoogst actueel. Ik kreeg nog geen specifieke opdracht, maar zo stel ik het me toch voor", zegt Lemmelijn. "Als commissie gaan we de Bijbel dus zeker niet herschrijven of teksten schrappen. Dat is niet aan de orde." Het is de bedoeling dat de prof en haar collega's enkele keren per jaar samenkomen en de paus ontmoeten, al is het eerste live overlegmoment door corona uitgesteld.

Lemmelijn is al van jongs af aan geïntrigeerd door verhalen. "Ik schreef verhaaltjes voor onze kinderen." Ze bracht al een kinderboek uit en twee dichtbundels. Op haar achttiende twijfelde ze dan ook tussen een talenrichting en theologie. Uiteindelijk trad ze in de voetsporen van haar vader, die in 1972 diaken werd in Hasselt en godsdienstleerkracht was. "Hij noemde mij, zijn oudste dochter, naar een heilige die hij koesterde: Benedictus", stelt Lemmelijn. "Ora et labora (bid en werk, red.), het is ook een beetje mijn motto. (lacht) Maar zelf voel ik me nu toch vooral als de jonge David die tussen alle grotere en belangrijkere mannen door God gekozen werd. In de Bijbel is zo'n uitverkiezing niet alleen een gave, maar ook een opgave, een opdracht, iets dat je soms boven het hoofd groeit. Spannend is het sowieso. Ik word overstelpt door felicitaties."

Wie is Bénédicte Lemmelijn?

Geboren in 1969
Professor Oude Testament aan de faculteit Theologie & Religiewetenschappen (KU Leuven)
Doctor in de Godgeleerdheid
Was vicedecaan (2014-2019)
Won in 2017 de Publieksprijs voor Beste Religieuze Boek voor ‘Mijn geloof als bijbelwetenschapper. Een broos en eerlijk antwoord’
Woont in Zoutleeuw
Is getrouwd met theoloog Hans Ausloos
Heeft drie kinderen: Matthias (22), Elke (20) en Ruben (18)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234