Zaterdag 04/04/2020

Vlaamse post voor Di Rupo: Uw perfecte deuxième bureau

Beeld UNKNOWN

Stijn Meuris, muzikant en journalist, stuurt de premier een brief uit Hasselt.

Geachte premier Di Rupo, Beste Elio,

U bent het dus geworden, en daar schikken wij ons naar. Meer nog: we zijn benieuwd. Dat klinkt bijna hetzelfde als 'het zal ons benieuwen', maar dat laatste komt zo negatief over. Het zijn die nuances in de Nederlandse taal die u nog moet aanleren (naast nog wat kleine dingetjes), maar dat zal u zeker lukken. Nu de eedaflegging zo'n beetje achter de rug is en u al min of meer hebt kunnen wennen aan het concept 'federale regering' - het was ook al even geleden -, breekt de periode aan waarin u het land dient te verkennen. Het land en haar bewoners. Mag ik u bij deze dan ook wijzen op het bestaan van de Limburgers en van hun provinciehoofdstad Hasselt.

Hasselt, die stad is u niet onbekend. Het is de plaats waar uw goeie vriend Steve Stevaert in zijn sterkste dagen burgemeester was. Met Steve gaat het de laatste tijd niet zo best, maar hoe dat precies komt ga ik hier niet uitleggen. U hebt vast al gehoord hoe dat zit. Bovendien zijn er nog wel wat zaken die hier wat diffuus verlopen, en dat is ook voor ons, Hasselaren, even wennen. Het ging hier net zo goed. Laat ons hopen dat die tijd snel terugkeert.

Ik ben er zeker van dat u van Hasselt zult gaan houden, als dat al niet het geval was. Niet enkel omdat het een stad is die het socialistische gedachtegoed een warm hart toedraagt (al is dat de laatste tijd wat geminderd), maar vooral omdat Hasselt vooruit wil. En liefst zo snel mogelijk. D'r was een tijd waarin Limburg beschouwd werd als het kneusje der Vlaamse provincies. Met weinig infrastructuur, ondergronds hard labeur en met inwoners die moeite hadden de touwtjes aan mekaar te knopen. Het hoger onderwijs hinkte achterop, die ene bescheiden universiteit was niet meteen een academische hoogvlieger, en het koste nogal wat tijd en moeite om van hieruit naar de rest van de beschaving te reizen. U mag gerust zeggen dat Limburg lange tijd het Wallonië van Vlaanderen was, als die vergelijking voor u niet te kwetsend overkomt. Sterker nog; we hadden ons taaltje niet mee. Kortom, allemaal parameters die u, afkomstig uit Mons/Bergen, bekend in de oren moeten klinken.

Gelukkig ligt die donkere periode alweer een tijdje achter ons. Het gaat best goed met Limburg. En ook met Hasselt, als we er straks in slagen de affaires en de te intense verstrengeling tussen politiek en bedrijfsleven te ontwarren tot een meer aanvaardbaar niveau. Akkoord, we krijgen klappen van de crisis en de lokale economie houdt zich heel even gedeisd. Maar toch is er een dynamiek aanwezig die als modern mag omschreven worden. Van een deels industriële, deels agrarische provincie is Limburg in no time geëvolueerd naar een 21ste eeuws model waarin kleinschaligheid, onderwijs, innovatie en inzetten op creativiteit voorop staan. Zo hoort het. Het heeft geen zin hier koste wat kost nieuwe megafabrieken aan te trekken, of om alle hoop te vestigen op Ford Genk. Opnieuw: voor iemand uit Bergen zou Hasselt een perfecte deuxième bureau kunnen zijn. Men kan hier bovendien uitstekend tafelen, iets waar u niet ongevoelig voor bent, zo verneem ik.

U moest snel maar eens komen kijken. U gaat hier in de mooie euregio (waar Hasselt deel van uitmaakt, samen met Aken, Maastricht en Luik) mensen ontmoeten die een brede kijk op de samenleving hebben, en die misschien wel minder moeite hebben met een Waalse roerganger dan in de rest van Vlaanderen het geval is. Ik garandeer u zelfs dat niemand aanstoot zal nemen aan uw geaardheid - dat hebben we hier allemaal al lang achter de rug, sedert Luc Appermont en wijlen Felice/Dré Steemans. Ook onze houding jegens hardwerkende migranten is altijd heel relaxed geweest. Opnieuw iets wat in uw voordeel pleit als het aankomt op de wederzijdse liefde tussen Limburg en de nieuwe premier.

Zelf ben ik nog een beetje op mijn hoede wat uw politiek leiderschap betreft. Niet dat ik niet probeer, maar ik mis bij u vooralsnog wat krachtdadigheid, een echte frisse kijk op de dingen. En ik meen ook nog wat te veel persoonlijke fierheid en te veel bereidheid tot compromissen te bespeuren, dat laatste zou u echt moeten afleren, beste Elio. Maar los daarvan: we wensen u het allerbeste. Hasselt zal u bij uw eerste blijde intrede met enthousiasme ontvangen. Wel opletten voor de traditionele jeneverkes die u bij die gelegenheid aangeboden zult krijgen. Enkel echte mannen van karwats zijn daartegen bestand.

Morgen: Jan Goossens stuurt een brief uit Brussel. Voelt u de drang om Di Rupo iets bij te brengen over uw dorp, stad of streek? Stuur uw bijdrage naar opinie@demorgen.be. De beste worden zaterdag gepubliceerd.

 Elio, wat gaat u straks van de Hasselaren houden (en wij hopelijk van u)  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234