Zaterdag 16/01/2021

Vlaamse pedopriester vlucht uit Peru

De Vlaamse pedofiele pastoor Jef V.d.O. (61) is afgelopen zondag halsoverkop weggevlucht uit Peru. De vroegere nationale proost van Chiro Vlaanderen stapte in het vliegtuig naar Madrid nadat Peruviaanse media melding hadden gemaakt van zijn verleden.

Peruviaanse media hadden lucht gekregen van pedofiele verleden van pastoor Jef V.d.O

Het Antwerpse bisdom betaalde in 2006 een schadevergoeding van 106.845 euro aan een van de slachtoffers van V.d.O., maar zag er geen graten in dat de geestelijke zijn parochie in Schoten verliet om in het Peruviaanse Ichuña aan een nieuw leven te beginnen als hoofd van een middelbare school.

Het dossier van Jef V.d.O. is een van de 33 die destijds werden behandeld door de Interdiocesane Commissie tegen Seksueel Misbruik, toen die nog werd voorgezeten door ex-magistrate Godelieve Halsberghe. De Morgen publiceerde op 8 mei uittreksels uit de correspondentie tussen de diverse bisdommen, pedofilieslachtoffers en de commissie-Halsberghe. Eén van de documenten laat zien hoe een man uit Schoten 106.845 euro uitbetaald kreeg als schadevergoeding voor het jarenlange seksuele misbruik door Jef V.d.O. Die was tot in 2001 pastoor in Schoten. Kort nadat het slachtoffer zich tot het bisdom had gewend, trok V.d.O. naar het Peruviaanse Ichuña, waar hij een school uitbouwde.

Toen de man vroeg welke maatregelen waren getroffen om te voorkomen dat V.d.O. nog meer slachtoffers maakte, kreeg hij als antwoord van de Antwerpse bisschop Paul Van den Berghe: “Ik vind dat u en de anderen een heel grote som geld hebben gekregen. Ik verwacht hiervoor wat dankbaarheid.” Het dossier van de commissie-Halsberghe maakt melding van minstens twee en vermoedelijk drie andere slachtoffers.

Twee dagen na de publicatie in deze krant vroeg de huidige Antwerpse bisschop Johan Bonny de Interdiocesane Commissie, nu onder leiding van Peter Adriaenssens, om het dossier te heropenen. Woensdag 12 mei werd V.d.O. geschorst als priester en schoolhoofd. Daarop kreeg de Peruviaanse pers lucht van de affaire.

Op 25 januari 2005 had de commissie-Halsberghe per brief de Peruviaanse bisschop Pedro Carrión Pavlich al geïnformeerd over het verleden van V.d.O., maar die heeft daar blijkbaar geen enkel gevolg aan gegeven. In Peru is de zaak nu uitgegroeid tot het allereerste lokale pedofilieschandaal in de kerk. Het is de eerste keer dat in Peru een priester wordt beticht van pedofilie. Adjunct-onderwijsminister Idel Vexler werd in het parlement geïnterpelleerd en zei: “Als blijkt dat er bij zijn aanstelling fouten zijn gemaakt, moet er streng tegen die verantwoordelijken worden opgetreden.” Het ministerie gaat nu na hoe de geestelijke ondanks zijn binnen de kerk bekende verleden in een schoolomgeving aan de slag kon.

Jef V.d.O. stapte zondag op de luchthaven van Lima in een vliegtuig met bestemming Madrid. Het is niet helemaal duidelijk of het gaat om een vlucht, dan wel of hij - zoals bronnen in Peru aangeven - wil doorreizen naar Brussel en “zijn verdediging voorbereiden”. Het nieuws over zijn plotse vertrek lekte uit doordat een ambtenaar op de luchthaven van Lima de naam van de priester opmerkte op een passagierslijst.

Volgens woordvoerster Rita Boeren heeft de Antwerpse bisschop Bonny de geestelijke niet teruggeroepen. “Hij heeft begin vorige week wel een kort telefonisch contact gehad met de betrokkene”, aldus Boeren. “Bij die gelegenheid heeft hij hem gevraagd om mee te werken aan het onderzoek van de commissie-Adriaenssens. Wij gaan ervan uit dat die medewerking er ook komt.” Daar naar gevraagd zei de woordvoerster ons gisterennamiddag “niet te weten waar de geestelijke zich op dit ogenblik bevindt”.

De huidige aartsbisschop van Peru, Juan Luis Cipriani Thorne - een openlijk lid van Opus Dei - komt intussen onder vuur te liggen. Hij ontkent dat hij ooit werd ingelicht over het verleden van de priester. Tegenover het persagentschap AFP haalde de aartsbisschop uit naar de media, die hij “een verlangen om een schandaal op te zetten” verweet. “Als er tegen een Belgische geestelijke in zijn eigen land betichtingen worden geuit, dan hoort hij zich te verantwoorden tegenover zijn eigen bisschop”, aldus de aartsbisschop.

Slachtoffer Geert T. meldde zich bij het Antwerpse bisdom sinds 2000. Tussen 2004 en 2008 was de zaak aanleiding tot tal van vergaderingen en brieven. Voor de verantwoordelijken binnen het bisdom kan de zaterdageditie van De Morgen van 8 mei geen enkel nog niet eerder bekend feit hebben bevat, tenzij indicaties dat er meerdere slachtoffers zouden zijn dan tot nu toe werd gedacht.

“Ik heb de namen destijds gegeven”, zei T. gisteren. “Ik heb gezegd dat ik ernstige redenen had om te denken dat deze mensen hetzelfde meemaakten als ik. Ik weet niet of ze er iets mee gedaan hebben. In de brief die ik kreeg van de bisschop stond dat ‘u en de anderen’ dankbaar moesten zijn voor het gekregen geld. Ik weet niet op welke ‘anderen’ de bisschop doelde.”

Ten tijde van de onderhandelingen over de omvang van de schadevergoeding trad de Leuvense hoogleraar kerkelijk recht Luc De Fleurquin op als raadsman van Jef V.d.O. Hij beloofde toen dat de priester zich psychisch zou laten begeleiden. Of dat in Ichuña, 3.750 meter hoog in het Andesgebergte, daadwerkelijk is gebeurd, lijkt onzeker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234