Zaterdag 29/02/2020

Vlaamse partijen willen Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Kamerleden van de vijf Vlaamse partijen VLD, SP.A, CD&V, Spirit en N-VA hebben een wetsvoorstel ingediend dat het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde splitst. Daarmee scharen ze zich achter het voorstel dat een aantal Vlaams-Brabantse burgemeesters onlangs lanceerde. De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde is een klassieke eis van de Vlaamse Beweging, maar het is pas de eerste keer dat alle partijen zich er gezamenlijk achter scharen in het parlement.

Indieners van het voorstel zijn Hans Bonte (SP.A), Willy Cortois (VLD), Herman Van Rompuy (CD&V), Walter Muls (Spirit) en Geert Bourgeois (NV.A). Op West-Vlaming Bourgeois na wonen ze allemaal zelf in de regio Halle-Vilvoorde. Het voorstel houdt in dat Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel aparte kieskringen worden. Tussen Vlaams-Brabant en de Nederlandstalige lijsten van Brussel blijft (net als voor Waals-Brabant en de Franstalige Brusselse lijsten) wel apparentering mogelijk. Daardoor gaan geen Vlaamse stemmen in Brussel verloren en blijft de zetelverdeling over de oude provincie Brabant praktisch ongewijzigd. Partijen mogen in beide kieskringen (bijvoorbeeld Vlaams-Brabant en Brussel) ook dezelfde kandidaten voordragen. De indieners vragen om het voorstel hoogdringend te behandelen. Zo kan het nog voor de Europese en regionale verkiezingen van juni 2004 worden goedgekeurd. Bonte wijst erop dat de wijziging van de kieswet ervoor zorgde dat daarvoor geen tweederde meerderheid meer nodig is. De SP.A'er beklemtoont ook dat het Arbitragehof begin dit jaar een nieuwe kiesregeling voor Brussel en Vlaams-Brabant vernietigde en de overheid verplichtte om de verschillen met de andere, provinciale kieskringen weg te werken. Vorige week dienden dezelfde partijen in het Vlaams Parlement al een ontwerpresolutie in met gelijkaardige eisen. Vlaams minister-president Bart Somers zegde overigens al zijn steun toe aan initiatieven om de federale regering ertoe te bewegen de splitsing van het kiesarrondissement te realiseren.

De kans dat de splitsing er komt blijft niettemin erg klein. Zo fel als de Vlamingen er voorstander van zijn, zijn de Franstaligen ertegen gekeerd. Zij vrezen dat door een splitsing van het kiesarrondissement de Franstaligen in de rand rond Brussel van hen afgesneden worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234