Zondag 25/08/2019

Zuid-Afrika

Vlaamse partijen nemen het weer op voor blanke Zuid-Afrikaanse boeren: "Er is een omgekeerde apartheid bezig"

Chris Janssens van Vlaams Belang vraagt zich af waarom de media stil blijven over de moorden op blanke boeren in Zuid-Afrika. Beeld BELGA

‘Plaasmoorden’ heet het in het Afrikaans: de moorden die in Zuid-Afrika gepleegd worden op rijke blanke boeren. Het probleem zou de laatste jaren acuter worden en staat nu ook op de agenda van de Vlaamse beweging. Is de oude verwantschap met blank Zuid-Afrika daarmee terug? 

Echt betrouwbare cijfers zijn er niet, maar volgens de belangenorganisatie van blanke Zuid-Afrikaanse boeren worden er in het land steeds meer moorden gepleegd op blanke landbouwers. Vaak worden zij in hun slaap gedood of gemarteld door zwarte moordenaars met racistische motieven. 

“De voorbije decennia hebben deze moorden al duizenden slachtoffers gemaakt”, zegt Peter Luykx, parlementslid voor ­N-VA, die hier vandaag een lezing over houdt in het parlement. “Niet alleen is het gruwelijk hoe de boeren vermoord worden, het neemt enorme proporties aan en toch heb ik de indruk dat het not done is om hierover te spreken.” 

"Genocide"

Luykx staat met zijn bezorgdheid over de blanke boeren niet alleen. De rechtse Nationalistische Studentenvereniging (NSV) heeft het zelfs over een “genocide” – voor 2016 zou het om 71 moorden gaan – en wijdt haar jaarlijkse betoging, op 22 maart, net aan dit thema. Ook op een evenement van Vlaams Belang Jongeren ging het er hier dit weekend over. Britse autoriteiten hebben de spreker Lauren Southern, ondertussen de toegang tot het VK ontzegd.

Dat het probleem nu extra actueel is, heeft volgens Luykx te maken met een wetsvoorstel dat onlangs door het Zuid-Afrikaanse parlement is aangenomen. In dat voorstel staat dat het onteigenen van blanke boeren mogelijk moet worden, zonder hun een financiële compensatie te bieden. 

“Er is nu een omgekeerde apartheid aan de gang”, zegt Chris Janssens, Vlaams Parlementslid (Vlaams Belang). Hij vraagt aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois om alle ontwikkelingshulp aan Zuid-Afrika stop te zetten. “Vlaanderen heeft van Zuid-Afrika een belangrijke partner gemaakt voor ontwikkelingssamenwerking, dan verwacht ik een actievere rol van onze overheid.”

Wat Janssens nog opmerkt, is dat de media het lot van de boeren collectief negeren. “Ik vraag me af of dat komt, omdat dit niet in het multicultiplaatje past.” 

Sympathie voor 'Afrikaners'

Maar de N-VA, de grootste Vlaamsgezinde partij, lijkt ook bijzonder gewrongen te zitten met de boerenproblematiek. Als antwoord op de vraag van Vlaams Belang, waar een N-VA-parlementslid zich overigens bij aansloot, antwoordde Bourgeois de situatie te zullen ­“opvolgen”. Wil dat zeggen dat de partij schrik heeft om in een apartheidsval te lopen, terwijl er binnen de Vlaamse beweging toch steeds heel wat sympathie heeft geleefd voor de ‘Afrikaners’? 

“Dat ligt natuurlijk heel delicaat”, zegt professor politicologie Carl Devos (UGent). “Er is binnen de Vlaamse beweging altijd een groep geweest die een soort van treurnis heeft gevoeld over de teloorgang van het apartheidsregime, maar om in deze discussie mee te stappen is heel moeilijk. Dat Vlaams Belang en de NSV dat doen, tot daaraan toe. Voor N-VA is dat echt niet evident.” 

Volkslied

Het verband tussen de Vlaamse beweging en de blanke Zuid-Afrikaanse boeren, gaat anderzijds wel terug tot in de negentiende eeuw, omdat Vlamingen, Nederlanders en Afrikaners door hun gelijkaardige taal ‘broedervolkeren’ waren. Na het apartheidsregime zou de vriendschap wat verwaterd zijn. Werd het volkslied Die stem van Suid-Afrika vroeger nog gezongen aan het einde van de IJzerbedevaart, door de jaren is het door de link met het apartheidsregime toch afgevoerd (al wordt het bij het Katholiek Vlaams Hoog­studentenverbond en de NSV nog aangeheven). En van de oude groepering Protea, die onomwonden pro-apartheid was, blijft vandaag nauwelijks nog iets over. 

“Kijk ook naar de concentratie van die grote boerderijen”, zegt Devos. “Om historische redenen zijn die toch nog grotendeels in blanke handen. Zo komt het raciale toch weer naar boven. Als de N-VA de blanke bevolking gaat verdedigen, kunnen ze niet anders dan Vlaams Belang achterna te lopen, terwijl weinig mensen er hier van wakker liggen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden