Zaterdag 04/04/2020

Aanslagen Parijs

Vlaamse partijen blijven unaniem pleiten voor één Brusselse politiezone

Archiefbeeld.Beeld PHOTO_NEWS

Alle Vlaamse fracties in het Brusselse Parlement, ook de drie meerderheidspartijen, hebben tijdens het plenaire debat over terrorisme en radicalisering gepleit voor de fusie van de zes Brusselse politiezones tot één zone, met bijzondere aandacht voor nabijheidspolitie. Aan Franstalige kant bleef het, op cdH-fractieleider Benoît Cerexhe na, oorverdovend stil over het onderwerp. Ook minister-president Rudi Vervoort verwees slechts onrechtstreeks naar de discussie. Enkel MR-fractieleider Vincent De Wolf gaf de Vlaamse fracties antwoord in zijn repliek.

"Open Vld is een vurig voorstander van de fusie van de Brusselse politiezones. Een eengemaakte politiezone maakt de Brusselse instellingen doorzichtiger en efficiënter. De fusie is een antwoord op veel maar helaas niet op het gebrekkig deradicaliseringsbeleid", zei fractieleidster Els Ampe. "Eén politiezone zou een stap vooruit zijn", vond ook Jef Van Damme (sp.a). "Het is geen wondermiddel, maar zal de efficiëntie doen toenemen en hoeft de nabijheidspolitie niet uit te sluiten".

Ook Brigitte Grouwels (CD&V) zat op dezelfde golflengte. "Het Brussels regeerakkoord voerde één verantwoordelijke in voor de coördinatie van het veiligheids- en preventiebeleid in Brussel, maar tot een fusie van de 6 politiezones, waar wij op aandrongen, is het jammer genoeg niet gekomen", stelde zij vast.

Gewestelijke zone

Ook de Vlaamse oppositiepartijen riepen op tot een fusie van de 6 Brusselse politiezones. Annemie Maes (Groen) pleitte voor een politiehervorming, waarbij de nabijheidspolitie centraal staat in één gewestelijke politiezone, onder leiding van de minister-president en gecontroleerd door het parlement. Een fusie van de politiezones zal niet alle problemen oplossen, erkende Johan Van den Driessche (N-VA), "maar het is wel een essentiële voorwaarde om op het vlak van veiligheid en de bestrijding van criminaliteit en terrorisme serieuze stappen vooruit te zetten". Dominiek Lootens wees erop dat het Vlaams Belang de eerste was om aan te dringen op een fusie van de zones.

Het woord fusie viel in geen enkele tussenkomst van Franstalige parlementsleden, op cdH-fractieleider Benoît Cerexhe na. Hij viel zijn N-VA-collega Johan Van den Driessche frontaal aan: "Zeggen dat de problemen in problemen veroorzaakt zijn door de werking van de politiezones is een totale ontkenning van de realiteit en een absoluut gebrek aan terreinkennis", wierp hij zijn N-VA-collega voor de voeten. De samenwerking tussen de zes politiezones werkt uitstekend, vervolgde Cerexhe, waarna hij wel dringend meer bijkomende middelen en manschappen vroeg aan de federale regering.

"Er zijn grenzen"

Ook minister-president Vervoort sprak niet rechtstreeks over de fusie van de politiezones, maar wel onrechtstreeks en dan nog als 'Franstalig politicus'. "Wij kunnen onze instellingen laten evolueren, maar er zijn grenzen. Laten we eerst onze instellingen laten functioneren", zei hij verwijzend naar de zesde staatshervorming, waardoor de minister-president een coördinerende taak gekregen heeft in het preventie- en veiligheidsbeleid. Hij wordt daarbij ondersteund door de dienst Brussel Preventie en Veiligheid, die nog in oprichting is.

MR-fractieleider en huidig voorzitter van de Conferentie van Brusselse burgemeesters Vincent De Wolf zei in zijn repliek niet te begrijpen hoe de discussie over de fusie van politiezones kan gevoerd worden tijdens een debat over terrorisme en radicalisme. De problemen liggen volgens hem eerder in de uitwisseling van informatie. "Zeggen dat de burgemeesters hun macht willen houden, gebeurt door niemand die deze functie heeft vervuld", aldus De Wolf. "Dit systeem is ideaal om het radicalisme te bestrijden. We moeten dit systeem niet afbreken, maar net versterken", voegde hij eraan toe.

Benoît Cerexhe trad zijn liberale collega bij en hekelde dat het maar acht dagen geduurd heeft dat "het Brussels model in vraag gesteld wordt met clichés".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234