Woensdag 05/08/2020

Vlaamse overheid verkoopt administratief centrum in Antwerpen

ANTWERPEN l De Vlaamse Gemeenschap verkoopt het Copernicusgebouw aan het Kievitplein, achter het Centraal Station, voor een bedrag van 15 miljoen euro aan bouwpromotor Robelco. Het gebouw zal worden gerenoveerd en omgebouwd tot woningen.

door Georges Timmerman

De ambtenaren die momenteel in het gebouw werken, verhuizen naar een van de nieuwe kantoortorens die Robelco op het Kievitplein bouwt. De Vlaamse overheid zal daar voortaan kantoorruimte huren van Robelco.

Ten laatste op 15 juni moet de notariële akte verleden zijn die de verkoop van het gebouw regelt, zo bevestigen de kabinetten van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA), die bevoegd is voor de huisvesting van ambtenaren, en Vlaams minister van Financiën Dirk Van Mechelen (VLD), die als begrotingsminister betrokken is bij de operatie. Uit de biedprocedure, die eind vorig jaar werd begeleid door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), bleek dat zich slechts één kandidaat-koper had aangemeld. Robelco bouwt momenteel op het Kievitplein een omstreden grootschalig kantoorcomplex dat gedeeltelijk bestemd is voor de firma Alcatel.

Het Copernicusgebouw, officieel Vlaams Administratief Centrum Antwerpen (Vaca), werd in 1989 in gebruik genomen en was het resultaat van een door de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) opgezette constructie van alternatieve financiering. De Vlaamse Gemeenschap huurde aanvankelijk gedurende negen jaar het Copernicusgebouw en werd daarna via een huurkoopcontract eigenaar van het pand. Het gebouw heeft een oppervlakte van meer dan 15.000 vierkante meter en biedt onderdak aan meer dan vierhonderd ambtenaren.

Bewonersorganisatie De Ploeg, de koepel van buurtcomités in de wijk achter het Centraal Station, stelde vorig jaar voor om het Copernicusgebouw af te breken om ruimte te creëren voor woningen en een pleintje. Manu Claeys van De Ploeg reageert niettemin tevreden op de geplande verkoop en verbouwing van het Copernicusgebouw, vooral omdat Robelco zich heeft geëngageerd om op vraag van het Antwerpse stadsbestuur de 'doorwaadbaarheid' te garanderen en doorgangen te maken die de toegankelijkheid en leefbaarheid van de wijk moeten verhogen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234