Maandag 24/01/2022

Vlaamse overheid prijst separatisten aan

De Vlaamse overheid prijst separatisten aan als sprekers voor de feestelijkheden naar aanleiding van de Vlaamse feestdag op 11 juli. Opvallendste naam is Wim De Wit, de voorzitter van de IJzerwake, die jaarlijks om de splitsing van België vraagt.

Op haar officiële site maakt de Vlaamse overheid al een tijdje reclame voor de feestelijkheden naar aanleiding van de Vlaamse feestdag. Onder de aankondiging staat een link naar de website 'Vlaanderen Feest!', de elfdaagse festiviteiten met als orgelpunt het eigenlijke Feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli.

Op die website prijkt een lijst van sprekers die voor een toespraak gevraagd kunnen worden. Volgens de organisatoren gaat het om "vertegenwoordigers van diverse organisaties uit het Vlaamse middenveld". Al staan er ook enkele ultra-Vlaams-nationalistische en separatistische personen tussen.

De opvallendste naam op de lijst is Wim De Wit. De Wit is de voorzitter van de IJzerwake, de radicale afsplitsing van de IJzerbedevaart, die met extreem rechtse organisaties zoals Voorpost verbroedert. Op de IJzerwake vorig jaar, die 'België moet omver en Vlaanderen moet erover' als thema droeg, werden Belgische vlaggen vertrappeld. De Wit is een rabiaat voorstander van de Vlaamse onafhankelijkheid en roept in zijn toespraken herhaaldelijk om de splitsing van België. Zo zei hij vorig jaar nog: "Zonder België omdat het niet anders kan, en tegen België omdat het moet."

'Verwonderd'

Een andere opmerkelijke naam op de sprekerslijst is Erik Stoffelen, die ex-Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers opvolgde als voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond. Op het Vlaams Nationaal Zangfeest dat het verbond jaarlijks organiseert, eindigde Stoffelen zijn toespraak met "Waalse vrienden, laten we in ons aller belang scheiden".

Een derde naam die in het oog springt, is die van Kurt Moons, de voorzitter van Pro Flandria. Dat is een netwerk van Vlaamse ondernemers en academici dat zich inzet voor een zelfstandig Vlaanderen. Verder op de lijst staan nog enkele namen uit de Vlaamse Volks-beweging, het Davidsfonds en het IJzerbedevaartcomité.

De organisatie van de festiviteiten valt onder de Dienst Algemeen Regeringsbeleid, een bevoegdheid van minister-president Kris Peeters (CD&V). Die was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De viceministers-presidenten Ingrid Lieten (sp.a) en Geert Bourgeois (N-VA) verwezen voor een reactie naar Peeters.

De Vlaamse feestdag wordt georganiseerd met steun en subsidies van de Vlaamse overheid. Ook enkele nationale bedrijven zoals de Nationale Loterij en Electrabel verlenen hun medewerking. De Nationale Loterij wou hier nog geen uitspraken over doen, maar liet weten de zaak te zullen bekijken. Electrabel is naar eigen zeggen "ten zeerste verwonderd dat die namen erop staan". "Voor ons is het een initiatief dat mensen verenigt," zegt woordvoerster Sarah De Bruyn, "geen initiatief dat separatisme uitdraagt."

Overigens is niet alleen de lijst met sprekers opmerkelijk op de website van 'Vlaanderen Feest!'. In de rubriek 'Muzikaal in eigen taal' bundelt de website zowat alle artiesten in Vlaanderen met een Nederlandstalig repertoire, die bovendien beschikbaar zijn tijdens de periode van Vlaanderen Feest!. Alle artiesten, van Micha Mara tot Wigbert en 'De Valse Teefjes', krijgen een prijscategorie mee.

"Vlaanderen Feest! heeft als opzet om zoveel mogelijk Vlamingen te sensibiliseren voor de beleving van de Vlaamse feestdag-gedachte", zo luidt het ten slotte nog op de website, "en te betrekken bij het Feest van de Vlaamse Gemeenschap." De festiviteiten willen "bewuster Vlaming-zijn in de open wereld van vandaag stimuleren".

Wim De Wit

Voorzitter IJzerwake

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234