NieuwsKlimaat
Vlaamse overheid moet dwangsom van 850.000 euro betalen door falend luchtkwaliteitsbeleid
De Vlaamse regering moet milieuorganisatie Greenpeace een dwangsom van 850.000 euro betalen omdat haar beleid voor schone lucht niet voldoet. ‘Nog altijd heeft Vlaanderen geen voldoende ambitieus luchtactieplan’, hekelt Greenpeace.
Het hof van beroep in Brussel heeft bevestigd dat de Vlaamse overheid dwangsommen van 1.000 euro per dag moet betalen omdat ze de Europese regelgeving over luchtvervuiling niet respecteert. Omdat Greenpeace bijna vijf jaar geleden met de zaak startte, gaat het nu al om 850.000 euro.
In 2017 stapte de milieuorganisatie naar de rechter omdat ze oordeelde dat de Vlaamse overheid te weinig doet om haar inwoners te beschermen tegen ongezonde luchtvervuiling, vooral dan tegen de aanhoudende overschrijdingen van de Europese normen voor stikstofdioxide.
De rechtbank van eerste aanleg gaf Greenpeace gelijk en legde Vlaanderen in 2018 de dwangsom van 1.000 euro per dag op zolang een ambitieuzer luchtactieplan uitbleef. Dat vonnis is eind vorig jaar bevestigd door het hof van beroep.
Met het grootste deel van de dwangsommen richt Greenpeace het Fonds Gezonde Lucht op. Dat zal actiegroepen en verenigingen ondersteunen bij lokale projecten die de luchtkwaliteit verbeteren. “De overheid beschermt ons onvoldoende, dus we steken zelf een tandje bij”, stelt Greenpeace.
Recent keurde de Vlaamse regering wel een addendum aan het Luchtbeleidsplan 2030 goed, waarmee ze zegt tegemoet te komen aan de gebreken in het plan. Maar ook dat is volgens Greenpeace onvoldoende.
“Het biedt nog geen duidelijkheid over hoe de overheid op korte termijn de stikstofnormen zal respecteren en dus het vonnis uit 2018 zal respecteren”, zegt Joeri Thijs, expert Mobiliteit bij Greenpeace. “Het is pijnlijk dat je in ons land aanhoudend moet procederen om te verzekeren dat onze overheid regelgeving ter bescherming van onze gezondheid en het leefmilieu naleeft.”